352 украински граждани и бесарабски българи са минали през кризисния център в първия ден, откакто работи. Снимка Черноморие-бг

352 украински граждани и бесарабски българи са минали през кризисния център в първия ден, откакто работи. Снимка Черноморие-бг

Кризисният център на Морска гара - Бургас търси доброволци. Всеки, който има желание и време може да се запише като доброволец. Полезна информация за цялостната организация е да посочи чужди езици, ако владее такива, компетентности, както и за какъв период от време може да се включи. Търсят се и доброволци с личен транспорт. Доброволците могат да бъдат както български граждани, така и чужденци, които пребивават в страната ни.

Храната - най-търсената стока в кризисния център

От Областния кризисен център се обръщат към всеки, който желае да дари хранителни продукти, че има нужда от консерви (рибни, пастет, русенско варено), сол, елда, олио, прах за пране, течен сапун, душ гел, шампоани, тоалетна хартия, плодове и др. Има остра нужда и от хранителни продукти, подходящи за най-малките, памперси, шоколадови и вафлени изделия, бисквити.

Само за първия ден, в който кризисният център заработи, той бе посетен от 352 украински граждани и бесарабски българи. Те бяха обслужени с внимание и получиха както хуманитарна помощ, така и консултация как могат да запишат децата си на детска градина и училище и за професионална заетост.

Създадена е организация всеки ден в центъра да има представители на Регионално управление на образованието и на Регионална дирекция по заетостта. Хуманитарна помощ ще се раздава и през почивните дни.

В Бургаско могат да приемат над 4 000 украинци в училище и над 1 000 в градините