Събраните помощи от пуктовете в Бургас бяха пренесени в Морска гара в петък

Събраните помощи от пуктовете в Бургас бяха пренесени в Морска гара в петък

Кризисният център за украинци, който е ситуиран в Морска гара - Бургас, ще работи всеки ден от 09.00 до 18.00 часа без почивен ден. Той отваря врати днес, за което "Черноморие" първи писа.

Бургаската Морска гара заработи като кризисен център за украинци

Центърът е разкрит по идея на областния управител Стойко Танков. Доброволци от Областна администрация Бургас, БЧК-Бургас, както и представители на граждански организации ще дават ежедневни дежурства, за да се осигури навременна помощ на нуждаещите се.

За улеснение на езиковата комуникация в центъра винаги ще има преводачи, както и доброволци, които ще организират процеса за приемането и предоставянето на хуманитарната помощ.

Представители на Регионалното управление на образованието, на Регионалната дирекция по заетостта и от Община Бургас ще бъдат в услуга на украинските граждани, които искат децата им да посещават детска градина или училище, както и за възможностите за осигуряване на професионална заетост и настаняване в община Бургас.

Разкрита е денонощна телефонна линия в помощ на гражданите на Украйна и за връзка  с Единния кризисен център: +359 885 80 90 40. На този телефон може да се обажда и всеки, който иска да помогне с доброволчески труд, предоставяне на подслон или дарения.

За оборудването на центъра се включиха държавни и частни фирми, които предоставиха стелажи, бюра, столове, компютърна техника, консумативи, за да се осигурят необходимите условия, както за работата на доброволците и регионалните структури, така и за бързото обслужване на бежанците.

В Морска гара ще продължат да се събират, съхраняват и разпределят хуманитарните помощи за потърсилите закрила в Бургаска област. Там се съхраняват само пакетирани хранителни продукти с дълготраен срок на годност. Който желае да се включи в продължаващите дарителски кампании, може да го направи като осигури памперси, макарони, брашно, спирт, щендери и др.