IMG_3907

IMG_3907

Кухнята на Андалусия - щипка сол с много зехтин

Точно за това андалуската кухня залага основно на зехтина. Той е неизменна част от всяко ястие, в което не липсва и щипката сол, а понякога се прибавя чесън и дафинов лист. Ястията са лишени от многото подправки, с които сме свикнали ние на Балканите, но това в никакъв случай не ги прави по-малко вкусни, напротив.

IMG_3905

Жителите на град Кордоба, едно от живописните места в Андалусия, казват, че с този начин на готвене изпъква истинския вкус на храната. В заведенията оливерниците отсъстват, защото храната е чудесно подправена и те се поставят само, ако клиента пожелае.

Кухнята в този испански край е и много разнообразна – включва морски дарове и риба, но също така и свинско, и дивеч. Заради бързината, с която се консумират, може човек да си помисли, че испанците всъщност не отделят нужното внимание на храната. Това обаче е само привидно, защот тя е много важна за тях. Те винаги започват деня си със закуска, а след това имат още четири хранения. Типичната за Кордоба закуска е препечен бял хляб, обилно полят с хубав зехтин, след това поръсен с прясно настърган домат и отгоре ситно нарязан хамон. Кафето и чая се сервират в стъклени водни чаши, без дръжка. Непосредствено преди обяда, който е около 14.00-15.00 часа, испанците сядат на тапас и бири. Тапасът може да е почти всякакво мезе, което служи за разядка преди обеда. Често обаче в Кордоба, в малки купички слагат маслини, различни сирена, чипс, тортиля като може и клиента да избере какъв точно да е тапасът. Преди кризата малко са били заведенията в града, които са предлагали тапас. В борбата за повече клиенти обаче, сега те са значително повече. Много често тапаса и бирата се консумират на крак.

Цената на бирата е леко завишена за сметка на храната. Предпочитаната бира е малката и наливна, в заведенията почти няма големи халби, но няма да видите и големи заведения, те са изключтелна рядкост. В Кордоба, сякаш в унисон с малките и тесни улички са и местата за хранене и пиене. Баровете са изключително тесни и малки, а местата в ресторантите рядко достигат 50.IMG_3732IMG_3725

Ресторантите в Кордоба имат дългогодишна история и традиции. Повечето са собственост, а не взети под наем. Често пъти собственикът на заведението е и сервитьор и ако имате късмет може той да ви обслужи. Уютните ресторанти приличат малко на музеи, по стените им могат да се видят различни картини, снимки на собственика и изрезки от вестници, в които пишат за него. Така клиента може спокойно, докато чака, да се запознае с фамилния бизнес.IMG_3596IMG_3731

Ако сте в Кордоба, задължително е да опитате салморехо. Това предястие прилича много на гаспачо, но е по-гъсто, тъй като се прибавя хляб. Прави се от хубави домати и се поръсва с яйце, ситно нарязан хамон и разбира се зехтин. Поднася се студено. Кухнята еволюира и в момента освен традиционните ястия, типични за Испания се предлага салморехо от цвекло, царевица и от какво ли не. Друг вид предястие е алкачофа. Приготвя се от артишок поръсен с хамон. Най-традиционната рецепта е "Алкачофа Монтиляна" с вино "Фино" от Монтиля, село близо до Кордоба. Преди основното може да опитате и пържен патладжан. Той се поднася нарязан на шайби и полят с мед.

Основно ястие, типично за Кордоба е фламенкин. IMG_3895Това е свинско месо, което на външен вид прилича на кренвирш и представлява руло пълно с хамон, след което е панирано и запържено. За местната кухня е характерна и опашка от бик. Звучи малко странно, но е приятно на вкус. Опашката се вари няколко часа в тенджера под налягане, така месото става изключително крехко и само с едно побутване с вилицата се отделя от хрущяла. След като се свари добре, към него се прибавя доматен сос и пържени картофи.

Обядът в Кордоба често пъти е обилен, последван от кратка сиеста - почивка в следобедните часове. По това време дори и магазините не работят, а улиците опустяват. След почивката много испанци предпочитат да продължат деня отново бира с тапас. Вечерята е късна, никога преди 21.00 часа и поради това тя в повечето случаи е по-лека – например риба или морски дарове.

Пазарите на Кордоба изобилстват от продути. Има различни морски деликатеси, които освен всичко могат да се приготвят и на място. На чисти и измити щандове, като реалистичен натюрморт са подредени различни видове скариди, миди, стриди, октоподи и много прясна риба. Рибарите в неделя почиват, така че в понеделник се продава само месо, но избора и тук е голям. IMG_3896

Испания е най-големият производител на зехтин и като такъв разнообразието, от видове е голямо. Местните жители на Кордоба, гледат той да е мътен и плътен, готвят с него или го консумират само с препечена филийка. Маслините, които се предлагат по пазарите и магазините са предимно зелени и твърди. Има и такива, които са счукани една по една и овкусени в различна марина. Може и да са във вид на тапас – едрите сортове разрязват на две и поставят между двете части сирене, хамон или сушен домат.

Сиренето също е в изобилие, има както козе, така и краве, и овче. Сирената са предимно твърди и добре узрели, с наситен вкус. Консумират се с хляб и разбира се обилно поляти със зехтин.IMG_3902

Задължителна спирка за туристите в Кордоба е малкото ресторантче на Сантос, което е точно до символа на града - Мескитата. Там от години се приготвя най-известната тортиля в града. В ресторантите се предлага традиционната за Испания паеля, като особено вкусна е тази приготвена с черен ориз. Може да намерите и различните видове крокети и хамон – сухо сушена шунка от свински бут. Всичко е много вкусно, особено ако се консумира с подходящото вино,IMG_3711 на което испанците са майстори. Характерно за Кордоба е бялото вино фино, което се притовя от няколко сорта или някое от червените вина от Монтиля, който е известен винен район.

В Кордоба има много гастрономически магазини, в които се предлагат традиционни храни за региона. Така всеки турист може да си отнесе по частица от Кордоба в своята държава.

Испанците са страстен народ, хора които обичат да живеят и да се забавляват, а за жителите на Кордоба това важи с пълна сила. Такава е и кухнята им – кара човек да се усмихва под жаркото слънце, да изпитва сетивата си и най-важното - да иска още и още.