Облечени в 20-килограмови костюми белият и черният кукер бяха част от групата, която пресъдаде обичая. Снимки Авторът

Облечени в 20-килограмови костюми белият и черният кукер бяха част от групата, която пресъдаде обичая. Снимки Авторът

Кукери гониха злите сили в бургаската Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола". Ученици от Морското училище облякоха костюми и носии, за да пресъздадат за първи път обичая. Дворът на училището се превърна в своеобразна сцена, на която оживя народната традиция. В празника се включиха ученици от гимназията, които всяка година участват в пресъздаването на обичая в родните си места - Долно Езерово, Камено, Болярово, Средец, Малко Търново. Различните ритуали в кукерските игри бяха събрани в един, за да може да се превърне в своеобразен спектакъл, който зарадва учениците и техните преподаватели.

В ролята на разказвача, облечена в народна носия, влезе Стефани Чалова от IX "а" клас. С разказа си тя поведе зрителите по стъпките на участниците в обичая. А той бе пресъздаден чрез персонажите на бабата и дядото, на младоженеца и булката, на мечкадарина и мечката. Младото семейство трябваше първо да измери, после да изоре, след това да засади нивата, която бе полята от родителите. И след всяко действие следваха танците на кукерите, които огласяха с хлопките двора на гимназията. Накрая младоженецът нарича за здраве и берекет, а в случая за здраве и успех на учениците и на училището.

Празникът завърши с борби и игрите на мечката, която ляга на земята и се преобръща.

В сценария на Дафинка Андонова, преподавател по български език и литература в гимназията, бяха вплетени различните елементи от кукерските игри в региона. Учениците не само разказали как се изпълняват ритуалите в техния край, но и участвали активно в написването на сценария.

Обичаят винаги се изпълнява около празника Сирни Заговезни, който се пада в неделята преди Великденския пост. Кукерите символично гонят злите сили и поставят началото на пролетта и пробуждащата се за нов живот природа.

Галерия