Конференцията ще се проведе на 8-ми, 9-ти и 10-ти септември

Конференцията ще се проведе на 8-ми, 9-ти и 10-ти септември

Президентът на Българската федерация по ушу (кунгфу) и вицепрезидент на Европейската ушу/кунгфу федерация Стефан Колев (www.stefankolev.eu) отново събира в Бургас елита на европейското кунгфу. На 8-ти, 9-ти и 10-ти септември 2023 в Бургас ще се проведе конференция по въпросите на китайското бойно изкуство, на което ще присъстват майстори на кунгфу от цяла Европа. Представители изпращат 39 европейски държави – това са президенти и секретари на националните европейски ушу/кунгфу федерации, европейски и световни шампиони по ушу/кунгфу.

На 8-ти септември от 15.00 часа гостите ще проведат пресконференция в Община Бургас, а по-късно ще имат множество работни срещи, на които ще разискват проблемите на спорта ушу/кунгфу в Европа. Гостите ще се запознаят със спортни обекти в града и със строящият се в комплекс "Меден рудник" център по китайски бойни изкуства.

Ушу (китайски термин за кунг-фу) е сборно име на комплекс от различни бойни стилове, практикувани в Китай от хилядолетия. Този спорт стана известен на европейците покрай филмите за манастира Шаолин и холивудските кунгфу звезди Джет Ли и Джеки Чан.

Стефан Колев, който е и първия преподавател по кунгфу в Национална Спортна Академия “Васил Левски”, положи големи усилия през последните години за популяризирането на този спорт. През 2016 под негово ръководството, в спортна зала “Младост”, Бургас, се проведе Световното първенство по ушу за младежи и това беше първото световно състезание по ушу, проведено извън Азия. През 2018 отново в Бургас се проведе Световното първенство по Тай-чи-чуан, а през 2022 – Европейското първенство по ушу. Още през 1994 Стефан Колев създава един от първите клубове по ушу/кунг-фу в България – клуб Бейсин в Бургас.