Директорът на училище Ал.Г.Коджакафалията Михаил Ненов връчи първия приз Приятел на училището на Руси Куртлаков. Снимки лина Главинова

Директорът на училище Ал.Г.Коджакафалията Михаил Ненов връчи първия приз Приятел на училището на Руси Куртлаков. Снимки лина Главинова

Руси Куртлаков стана първият носител на приз - приятел на ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията". Новоучреденото отличие бизнесменът - меценат получи навръх днешния празник Игнажден от Михаил Ненов, директор на най-новото училище в Бургас. Връчването на наградата стана в присъствието на възпитаници и преподаватели на школото и много гости.

Днешният училищен празник, обаче бе двоен. Минути преди връчването на приза бе открита изложбата, включваща 75 картини от личната колекция на бизнесмена - меценат Руси Куртлаков. В училищната сграда ще могат да се видят платна на художниците Христо Тодоров, Цвятко Дочев, Валентин Донковски, както и на самия Куртлаков. Идеята да се открие галерия в училище "Александър Георгиев Коджакафалията" идва от Николай Дубаров, главен художник на Община Бургас. Той предлага на Руси Куртлаков да експонира творби от личната си колекция. Идеята с радост се приема и от директора на школото Ненов. Според него, училището още не е иновативно, но ще бъде училище – галерия. И с тази изложба се поставя началото на приза приятел на основно училище "Александър Георгиев Коджакафалията". Така навръх празника Игнажден отвори  врати галерията.

"Бургаското училище е може би единственото не само в града, а и в цялата страна, което става училище галерия", довери пред  екипа на сайт "Черноморие" Николай Дубаров. "С тази изложба Руси Куртлаков ни дава красота в нашето ежедневие. Изкуството е оня мост между нашия реален свят и мечтите.  И както казва Малкият принц: красотата се вижда само със сърцето", започна приветствието си към гостите Михаил Ненов. От своя страна Руси Куртлаков е готов  изложбата да стои толкова, колкото иска училищното ръководство, а след време обеща да нареди още една. Той е убеден, че картините носят удоволствие, че те показват красотата на българската природа и бит, на българката. Със специален поздрав – изпълнение на химна на Коджакафалията бе поздравен Куртлаков. Малчуганите му пожелаха весела Коледа и успешна нова 2018-та година. Химнът на школото е по текст на директора Михаил Ненов и по музика на Александър Люшев. В най-новото бургаско училище се обучават 198 деца от предучилищна възраст до пети клас. В него работят 17 педагози.

Галерия