Руси Куртлаков (вдясно) дари картина на художествената галерия. Снимки Лина Главинова

Руси Куртлаков (вдясно) дари картина на художествената галерия. Снимки Лина Главинова

Вълнувам се, че в този прекрасен ден аз и моето семейство с изложбата се покланяме към будителите на България. Благодаря на тях. Докато ги има, ще я има и България, сподели развълнувано бизнесменът, меценат, художник, фотограф и почетен гражданин на Бургас Руси Куртлаков. В Деня на будителите  в двете зали на  Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" той откри изложбата "Българско изкуство", включваща 180 картини и скулптори, част от неговата лична колекция. Тя наброява 2000 картини.

Според домакините от галерията, било много трудно да селектират коя от творбите да бъде включена в експозицията, защото всяка една от тях заслужава да бъде показана. В галерията в момента могат да се видят "Рибар с нимфи" на Иван Бахчеванов, "Пейзаж в синьо" на Георги Баев, "Спомен" на Светлин Русев, "Младост", "Празник", "Българка" на Христо Тодоров, "Къща в София" на Дора Бонева, "Риба" на Руси Стоянов и други.

"Ще продължа да събирам картини", обеща Руси Куртлаков на гостите, дошли на откриването на експозицията. "Тези картини не са мои, а на България. Трябва да се показват и да се гордеем с тях и авторите им. Аз събирам, а не продавам, както правят всички колекционери", допълни бизнесменът- меценат и собственик на галерия "Бургас" Куртлаков.

Той е готов да покаже част от колекцията си в училища, детски градини, болници. И типично в стил "Ала, Куртлаков" бизнесменът направи дарения. Той подари за фонда на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" картина, дело на художника Христо Тодоров. А на Община Бургас дари портрет на Апостола на свободата - Васил Левски, нарисуван от Цвятко Дочев.

За откриването на изложбата "Българско изкуство" дойдоха граждани, общественици, художници, ценители на изобразителното изкуство. Събитието бе уважено и от зам.-областния управител на Бургас Севдалина Турманова и от зам.-кмета по финанси в Община Бургас Красимир Стойчев. Той обеща да настоява пред кмета на Бургас Димитър Николов час по-скоро  да бъде построена галерията на ъгъла на улиците "Александровска" и "Алеко Богориди" .В нея да бъдат показани творби от богатата колекция на Руси Куртлаков.

Настоящата изложба "Българско изкуство" ще може да се види до 10-и декември.

Галерия