Novus_quarter_4

Novus_quarter_4

Квартет от Южна Корея свири на Варненско лято на 26-ти юни от 19.00 часа в Градската художествена галерия на Варна, в рамките на фестивала "Варненско лято". Формацията е призната за една от най-добрите в камерната музика на Южна Корея, а само година след създаването си се превръщат в значим фактор и на международната сцена.

Освен безспорния талант, квартетът печели все повече почитатели по света и заради харизмата на музикантите, и умението им да превръщат класическата музика в достъпна и атрактивна за различна публика. С други думи, това са ярки представители на новата генерация корейски музиканти и няма да сгрешим, ако ги наречем звездите на "корейската вълна" в класическия жанр.

Квартетът е създаден през 2007 година в състав: Дже Йеонг Ким (цигулка), Йеонг Ук Ким (цигулка), Сонг Уон Лий (цигулка) и Унг Хуи Мун (виолончело).

През февруари 2014 четиримата корейски музиканти спечелиха поредната си награда - първо място на конкурса за стренни квартети "Моцарт" в Залцбург, Австрия. А председателя на журито Лукас Хаген определи изпълнението им като "изключително добре балансирано". Тази победа е особено ценна за "Novus", тъй като това е първият струнен квартет от Южна Корея, който печели международно състезание от такъв ранг.

Сред последните им международни изяви са участията в Haydn Music Festival и Schwetzinger Festspiele, концертите в зала "Молиер" в Лион, Камерната зала на Берлинската филхармония, "Карнеги Хол" и турне в Южна Америка.

Концертът на квартет "Novus" е още един уникален шанс да се докоснете до Южна Корея – този път чрез музиката на Йозеф Хайдн, Феликс Менделсон и Лудвиг ван Бетовен.

Концертът се провежда под патронажа на Посолството на Южна Корея в България.