Малчуганите от Моряче дадоха питка на кръстника си Руси Куртлаков. Снимки Лина Главинова

Малчуганите от Моряче дадоха питка на кръстника си Руси Куртлаков. Снимки Лина Главинова

Момченцата от група "Лъвовете" от детска градина "Моряче" благословиха своя кръстник - Руси Куртлаков. Малчуганите, облечени в народни носии, като коледари, под ръководството на своите учителки, изпълниха популярни коледни песни и наричания за здраве, берекет, благоденствие. В препълнената галерия "Бургас" звучаха - "Стани, стани, Нине", "Песен за момата", "Родило се боже чедо" и други автентичните народни песни във възхвала на Рождество Христово. По стара българска традиция възпитаниците на градина "Моряче" дариха на своя кръстник с погача и му изпяха на изпроводяк "Молитва". И както си е редът кръстникът Руси Куртлаков подари на своите любимци три велосипеда, както и торбички, пълни с много лакомства и подаръци.

Коледното празненство, както винаги съвпадна и с откриването на традиционната коледна изложба "Малък формат" - живопис, акварел и пластика в галерия "Бургас". "Тази изложба може да се каже, че е малка национална изложба. В това издание участват над 30 автори, както от Бургас, региона, така и от Габрово, Ямбол, Сливен, Разград", каза в приветственото си слово при откриването на изложбата собственикът на галерия "Бургас" Руси Куртлаков. До него за първи път застана и новият зам.-кмет по култура, туризъм и спорт в Община Бургас - Диана Саватева. "Пожелавам й успешна работа. И като зам.-кмет да не щади сили. Бургас по големина е четвърти в България, но Бургас нека бъде на първо място по култура", сподели пред всички Руси Куртлаков. Той обеща да бъде коректив на Диана Саватева, и да й помага и напътства за някои дейности. "Благодаря за добрите пожелания. Едно дългогодишно приятелство ни свързва с господин Куртлаков. Тази изложба е зареждаща и пълни сетивата ни", похвали експозицията Саватева.

В коледната изложба "Малък формат" могат да се видят творбите на гостите - художници Цветан Казанджиев, Теодор Даскалов, Владимир Пенев, Катя Даскалова, Здравко Палазов, иконите "Света Богородица“, "Света Никола" на Тодор Тодоров. Сред бургаските автори свои творби показват Атанас Стоянов, Ангелина Недин, Ана Михайлова, Нели Новакова и др. Изложбата - базар "Малък формат“ ще остане отворена за посетители до втората седмица на 2020-та година. Ако все още не сте решили какъв коледен и новогодишен подарък да изберете за любими хора, приятели, посетете галерия "Бургас".

Галерия