Боряна Петрова и Емил Йорданов в главните роли в Лебедово езеро. Снимки Държавна опера Бургас

Боряна Петрова и Емил Йорданов в главните роли в Лебедово езеро. Снимки Държавна опера Бургас

Балетът "Лебедово езеро" по музика на П. И. Чайковски и с блестящ състав ще бъде представен тази вечер на сцената на Летния театър в Бургас в рамките на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров". Забележителният спектакъл, носител на най-доброто от класическите балетни традиции – постановка, режисура и хореография на проф. Хикмет Мехмедов, се завръща след двегодишно отсъствие от плаката на Бургаската опера.

Постановката на проф. Мехмедов носи характеристиките на естетически продукт от най-висока проба – мащабна, интелигентно поднесена, подплатена с психологическа дълбочина, с имплицитно заложени философски трактовки и брилянтно прокарани режисьорски идеи. Неоспорим факт е, че присъствието на „Лебедово езеро“ в творческия афиш е атестация за нивото на всяка балетна трупа.

Репетитор на балетния състав е Галина Калчева, дългогодишна примабалерина на Бургаската опера, която съумява да поддържа високи нива на емоционален градус, мотивация и професионализъм у артистите, помощник-режисьор е Петър Тихолов. Изящните костюми са плод на творческия размах на покойната Цветанка Петкова-Стойнова, която се е погрижила за ръчното прикрепване на всеки един от камъните "Сваровски" по естетически издържаните сценични облекла на балетистите. Впечатляващата сценография, пренасяща зрителите в пищния кралски двор и в мистичните сцени край езерото, е дело на  всепризнатия майстор на сценографията Иван Токаджиев. Неслучайно „Лебедово езеро“ на проф. Мехмедов е считано за най-красивата постановка на безсмъртната балетна класика на родна сцена. За основен цвят на декора е избран синият – в различни нюанси. В част от сцените се използва и мултимедия, която е допълнително емоционално-смислов елемент от цялостното внушение.

Редом до персонажите на Белия и Черния лебед /Одета и Одилия/, в които влиза прекрасната примабалерина на Софийската опера и балет Боряна Петрова, оживява и образът на Принц Зигфрид, който се влюбва съдбовно в Одета, забелязвайки я на брега на езерото – в образа влиза блестящият премиер-балетист на Националния оперен театър и на Бургаската опера Емил Йорданов.

В характерната роля – свръхдинамична и емоционална, влиза солистът на Държавна опера – Русе Тиаго Виктор Сантана от Бразилия. Младият балетист стана носител на трета награда от Първия международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“, който се проведе от 1 до 9 юли в сградата на Държавна опера – Бургас. Той получи и награда за гастрол в Националния театър в Белград, Сърбия, а директорът на Бургаската опера – доц. д-р Александър Текелиев, го награди с гастрол в постановка на крайморския културен институт. Именно предстоящото му участие в „Лебедово езеро“ е неговото заслужено признание.

Образа на злия магьосник Ротбарт, който е проклел Одета и нейните приятелки с жестока прокоба през деня да се превръщат в благородните красиви птици, а единствено след залез слънце те отново приемат човешки образ, представя солистът на балетната трупа към Държавна опера – Бургас Теодор Цаков. Ролята на Кралицата, майка на Зигфрид, ще бъде изпълнена от Елена Георгиева, която представя образа с характерната му достолепие. Светлан Николов влиза в ролята на настойника Волфганг.

В мащабното представление вземат участие и солистите: Анелия Иванова и Христо Добрев – гост. Във Валса в I действие участват: Натали Иванова, Франческо Пио Русо, Яна Бердута, Кирил Филипов, Даниела Туртуманова-Стоянова, Стоян Фъртунов. Малки лебеди ще бъдат: Калина Неделчева, Ива Кавръкова, Рафаела-Мария Кюл и Нанако Сато. Големи лебеди – Даниела Туртуманова-Стоянова, Яна Бердута, Натали Иванова и Илина Константинова. В Испански танц публиката в Летния театър ще види: Емона Георгиева и Кирил Филипов, в Неаполитански танц – Натали Иванова и Христо Добрев, в Унгарски танц – Анелия Иванова, Лая Рамон, Франческо Пио Русо и Стоян Фъртунов. Невести ще бъдат: Даниела Туртуманова-Стоянова, Яна Бердута, Рафаела-Мария Кюл и Илина Константинова.

Началото на спектакъла е от 20.30 часа.

Галерия