Спектакълът ще беде представен на 12-ти февруари. Снимки Държавна опера Бургас

Спектакълът ще беде представен на 12-ти февруари. Снимки Държавна опера Бургас

"Лешникотрошачката" - популярната история по обичаната приказка на Е.Т. Хофман, по която Пьотр Илич Чайковски е сътворил безсмъртното си едноименно балетно произведение, ще бъде представена на 12-ти февруари, петък от 19.00 часа в залата на Държавна опера Бургас. Придобилата световна популярност балетна постановка и превърнала се в задължителна част от коледната програма на всеки музикално-сценичен театър щеше да бъде представена в средата на м. декември 2020 г., но поради противоепидемичните мерки, тя бе отложена за периода след възобновяване на сценичната дейност.

В петъчната вечер, която се надяваме да се превърне в празнична за всички любители на балета, артистите ще разкажат – чрез средствата на изящното танцово изкуство, историята за чудния сън на малката Маша и приказната метаморфоза, превърнала Лешникотрошачката в принц.

Забележителната хореография и режисура на проф. Хикмет Мехмедов съчетават най-доброто от класическите традиции с неговия перфекционизъм — по отношение на детайлите, скритите зад всяко движение послания и вълнуващия емоционален пълнеж на изградените образи.

Освен солистите и ансамбъла на балета на Държавна опера – Бургас, в сценичната феерия в зала Опера ще се влеят талантите и на децата от Детски балетен театър "Капка". Впечатляващата сценография и костюмите са създадени от Радостин Чомаков, репетитор на постановката е Галина Калчева,  помощник-режисьор  – Петър Тихолов. Вълшебната история, обичана и от децата, и от техните родители, на сцената ще пресъздадат солистите: в ролята на Маша – примабалерината Иванина Иванова, Емил Йорданов - в партньорство с премиер-балетиста на Бургаската опера и Софийската опера и балет, Черната кралица - Яна Бердута - дебют, Дроселмайер - Светлан Николов. В мащабния балетен спектакъл участват още: Полина Иванова, Добрина Бахова, Адриана-Мария Манасиева, Даниела Туртуманова, Патрисия Суарес, Лора Пехливанова, Мария Габарова, Анелия Иванова, Ивана Фиалковска, Натали Иванова, Ива Овчарова, Елена Георгиева, Натали Иванова, Бианка-Хелън Джованели, Елена Георгиева, Рая Чакърова от ДБТ "Капка", Теодор Цаков, Даниел Тичков, Огнян Иванов, Стефан Типиков и др.

Галерия