Във всяка чиния с леща сложете по една наденица. Снимки Chef Димитър Боев

Във всяка чиния с леща сложете по една наденица. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

Леща с наденица

 

Необходими продукти

200 гр. леща

1 наденица домашна

120 гр. лук

100 гр. целина стрък

100 гр. бекон

80 гр. моркови

2 скилидки чесън

700 гр. пилешки бульон

зехтин / сол / мащерка

чубрица / черен пипер

люта чушка по желание

Начин на приготвяне

Накиснете лещата предварително да престои 24 часа във вода. Преди да я сложите да се вари я измийте добре.

Нарежете лука, моркова, целината, чесъна и бекона на ситно (да се получи така нареченото бруноа). Сложете тенджерата на котлона, сипете на дъното зехтин запържете тези продукти на слад огън, за да се карамелизират. Преди да са напълно сготвени зеленчуците и бекона прибавете наденицата и я запържете. След като е готова я извадете и оставете в отделен съд да се охлади. Така и наденицата ще пусне своят аромат в лещата.

Когато зеленчуците и бекона са готови, увеличете градусите на котлона, прибавете в тенджерата лещата и подправките, за да пуснат своя аромат. Добавете бульона, за да покрие лещата и оставете да ври на средна температура. Когато лещата е се е сгъстила и вече е готова, овкусете още веднъж, ако е нужно.

Преди да сервирате лещата, затоплете наденицата на тиган. Във всяка чиния с леща сложете по една наденица. Ястието се сервира топло.

Галерия