Шоколадовият тарт се сервира студен. Снимки Chef Димитър Боев

Шоколадовият тарт се сервира студен. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

 

Шоколадова тарта "Своге"

Необходими продукти:
 

За тестото:

125 гр. краве масло

1 гр. сол

1 яйце

250 гр. брашно

За крема

180 гр. шоколад "Своге" тъмен

200 мл. цедена сметана

80 мл. прясно мляко

1 яйце

Начин на приготвяне

В купа смесете маслото и захарта и ги разбъркайте с миксера, докато се получи крем. Прибавете яйцето и след това брашното. Щом се получи хубаво тесто направете на топка, след което го завийте с фолио и оставете да се охлади в хладилника за около 20 минути. Извадете го и разточете го с дебелина от 4 милиметра и сложете във форма за тарт, която е с диаметър 25 см. Направете с вилица дупки върху тестото, като по този начин то няма да се надуе. Печете на 180 градуса за 10 минути.

Докато тестото се пече, в една купа смесете шоколада, млякото и цедената сметана. Сложете купата на водна баня, за да се разтопи шоколада (в съд загрейте вода на котлона и върху него поставете съда със сместа, докато се разтопи шоколада). Бъркайте да стане хомогенна смес. Когато кремът е готов, свалете съда и добавете яйцето като разбиете с миксераа.

След като сте изпекли тестото, изсипете отгоре топлия крем и разнесене равномерно по целия диаметър. Върнете тавата във фурната и печете на 180 градуса в продължение на 10 минути.

След като е изпечен, извадете тавата от фурната и оставате да се изстине на стайна температура. Тарта се сервира студен.

Галерия