Съветниците от трите организации заявиха действията си на утрешната сесия. Снимка Авторът

Съветниците от трите организации заявиха действията си на утрешната сесия. Снимка Авторът

"Ще подкрепим проекта за бюджет на община Бургас при две условия - да бъде увеличен с 500 000 лева бюджета на програмата "Моят град, моят квартал, моята улица" и да бъдат променени критериите за кандидатстване по нея", това обяви на нарочна пресконференция общинският съветник Живко Табаков. На брифинга участваха колегите му от листата на "Левицата", както и съветниците от "МИР" и "Граждани за общината". Трите формации, зад които стоят основно граждански обединения, създадоха втората по численост група в местния парламент. Тя се състои от седем съветници и в момента неин председател е Иван Ненков, който не можа да присъства на срещата с медиите по обективни причини.

Докладната с проектобюджета за 2024 година ще бъде разгледана на сесия, която е насрочена за 14-ти февруари. Дневният ред съдържа 42 точки, в това число докладната на кмета Димитър Николов за бюджета и четири питания на съветници.

"Ще бъдем добър коректив на администрацията. Ние не се подчиняваме на партийни повели, а постовете в групата ще са на ротационен принцип", каза Бенчо Бенчев ("Граждани за общината").

"Ще подкрепим бюджета под условие. Имахме две срещи с администрацията и с кмета Димитър Николов. Бяхме представили нашите 80 предложения за развитието на общината през следващите четири години, които са включени в т.нар. пътна карта. Над 30 наши предложения са включени в проекта за бюджет. Отделно имаме входирани две докладни записки за утрешната сесия, тъй като са оперативни. За да подкрепим докладната записка с проекта за бюджет обаче, трябва да бъдат приети нашите предложения - да бъде увеличен с 500 000 лева бюджета на програмата "Моят град, моят квартал, моята улица", който сега е планиран да бъде 2 800 000 лева. От страна на администрацията имат готовност за това увеличение. Ние обаче искаме тези пари да не бъдат самоцелни, а да се променят критериите, по които да кандидатстват жителите на общината, за да бъде облагородено пространството около мястото, където живеят", каза Живко Табаков ("Левицата").

Целта на промяната на критериите на програмата е да се даде възможност и на жителите на общината от крайните квартали и съставните селища да могат да кандидатстват по нея. В момента това напрактика не може да стане, защото касае живеещите в централна градска част и комплексите, където преобладават блоковете и има създадени сдружения на собствениците на жилища. Такива в кварталите и съставните селища по закон не могат да съществуват, защото там хората живеят основно в къщи. Изключения правят няколкото блока в квартал "Долно Езерово".

"Желанието ни е да се променят целевите групи, които могат да се ползват от програмата, защото в съставните селища и кварталите няма режим на етажна собственост, което автоматично отнема правото на хората там да кандидатстват. Трябва да се промени и другият критерий за допустимост. В момента в района на блоковете в Долно Езерово, например, хората не могат да подадат документи, защото има концентрирано незаконно строителство около тях - става въпрос за незаконни гаражи и постройки. Трябва да се намери подход, за да бъдат приложими критериите за всички", уточни Мариета Тимнева - Рохова ("МИР").

"Има нагласа за работа в тази посока. Ще видим как ще реагират от администрацията. Ако се премине към промяна на критериите, новите ще бъдат приети не по-рано от началото на май", допълни Живко Табаков.