Управлението на сглобката поставя под въпрос националната сигурност на България, каза Румен Петков (вляво). Снимка Левицата

Управлението на сглобката поставя под въпрос националната сигурност на България, каза Румен Петков (вляво). Снимка Левицата

"Левицата" настоява за оттегляне на законопроекта за разполагане на ветрогенератори в Черно море. Ако документът бъде приет в този му вид, то ще бъде унищожен риболовът и туризмът ни, при това, със закон. Това заяви д-р Пламена Заячка, зам.-председател на ПП "АБВ". Тя определи проведената вчера кръгла маса по въпроса, организирана от вносителите, като  абсурд и подчерта, че законопроектът е лобистки и трябва да бъде спрян още сега. "Той със сигурност не обслужва нито обществения интерес, нито риболовната общност или туристическия бранш, напротив, вреди катастрофално. Това ще е краят", добави д-р Заячка. Тя обясни, че срещу въпросния законопроект застават редица браншови организации, като туристическата, рибарската, хотелиерската, ресторантьорската, природозащитници поискаха предложените нормативни промени да се оттеглят незабавно.

"Милитаризирането на Бургас и региона, както и разполагането на ветрогенератори в Черно море, съсипват туризма, като единствено препитание на местните жители. Тази катастрофална перспектива е причината „Левицата“ да насрочи спешни срещи с браншовата туристическа организация и тази на рибарите", посочи областният председател на АБВ Антон Коджабашев.

Председателят на АБВ Румен Петков подчерта, че управлението на сглобката поставя под въпрос националната сигурност на България, налице са поредица от примери за престъпления към българското общество и държава. "Правителството милитаризира България в степен, каквато няма в никоя друга европейска държава, България няма суверенитет", добави той.

Петков е категоричен, че милитаризацията на страната ни, като цяло, в това число и на Черноморието и особено южния район, води след себе си катастрофални и непредвидими последствия. Той подчерта, че България в момента няма дееспособна армия (повече от 13% недокомплект), но в същото време налице са впечатляващи по размера усилия, насочени към многонационални бойни групи и въобще, към чужда войска. Военщината в района на Черноморието, Сливен, Стара Загора, Ямбол придобива драматични размери от гледна точка на атмосферата, добави той. В посочените региони се планира и изграждане на складове за горива от Министерството на отбраната, без оценка на въздействието върху околната среда (с решение на Министерски съвет), с аргумент, че това са специфични действия на НАТО.

И още инфраструктурни военни решения - планираното изграждане на полигон на Шабла променя предназначението на поземлени имоти от 85 декара – за изграждане на полеви склад за съхранение на боеприпаси; път и достъп до полигона Ново село, село Мокрен, община Котел, Област Сливен – четири склада. Не става ясно какви ще бъдат разполаганите в тях боеприпаси. И това, което засяга Черноморието, е изграждане и развитие на инфраструктурата за формирования в Кабиле - многонационалната бойна група. Усилена бдителност на НАТО. Също, изграждане и модернизиране на пристанищната инфраструктура на военноморска база „Варна“, изграждане и модернизиране на пристанищната инфраструктура на военноморска база „Бургас“.