Галеристката Вили Тодорова представи Николай Янакиев. Снимки и репродукции Лина Главинова

Галеристката Вили Тодорова представи Николай Янакиев. Снимки и репродукции Лина Главинова

Лили Иванова притежава картина на големия български художник Николай Янакиев. Лично примата на българската естрада потърсила софийския автор. Сама избрала живописното платно, сподели пред екип на сайт "Черноморие" Николай Янакиев. Ники, както обичат да го наричат неговите колеги и приятели, избра галерия "Бургас", за да открие първата си самостоятелна изложба в града на Стоян Цанев. "Със Стоян бяхме добри приятели. Познавахме се от пленерите, в които сме участвали през годините. Двамата с него имахме идея да представя свои творби в Бургас. Това вече е факт, но него го няма", сподели развълнувано Янакиев.

Покана да открие първата си самостоятелна изложба в града на Георги Баев и Стоян Цанев, идва от мецената и собственик на частната галерия "Бургас" - Руси Куртлаков. Така бургазлии и гостите на града ще имат възможност да видят изложбата "Лято" на Николай Янакиев. "Това е голям шанс ценителите на изобразителното изкуство да се докоснат до творчеството на Янакиев. Досега той е реализирал над 85 самостоятелни изложби, както у нас, така и в чужбина - в Германия, Великобритания, Люксембург, Австрия, САЩ, Франция, Полша, Италия, Финландия, Словакия, Мароко, Малта и други. Ученикът на академик Светлин Русев е носител на десетки наши и чужди награди", споделят хора от гилдията в Бургас.

"В живопистта най-важно е да се постигне хармония между цвят, линия и пространство. Ако това се случи, художникът донякъде е успял, а ако съумее да улови емоцията, настроението или духовното излъчване в композицията, вече е почти успял. Емоцията е водеща в творчеството ми, а това от своя страна определя и доминиращата роля на цвета над линията. В края на краищата всеки художник в картините си дава израз на душевното си състояние, т.е. прави си автопортрет", разкрива Николай Янакиев. Той е единственият съвременен български художник, продал своята картина "In the studio" на търг в аукционна къща "Christie's" в Лондон през 2017 година.

Пред морската публика Янакиев се представя с 27 живописни платна, формат 50/ 40 см. Повечето от тях той рисува специално за гостуването си в галерия "Бургас". Картините "Лято ІІІ", "Лято І", "Лято ІІ", "Настроение" - І, ІІ, ІІІ и ІV, "Малката принцеса" и други могат да се видят в рамките на един месец.

Галерия