Анна Кошко като Жулиета в спектакъла Ромео и Жулиета на Лилия Абаджиева. Снимки Васил Абаджиев

Анна Кошко като Жулиета в спектакъла Ромео и Жулиета на Лилия Абаджиева. Снимки Васил Абаджиев

Режисьорът Лилия Абаджиева посвети най-новия си спектакъл "Ромео и Жулиета" по едноименната пиеса на Уилям Шекспир на своя учител и дългогодишен директор на бургаския драматичен театър - Борислав Чакринов. "С цялата ми любов и вечната ми и неизразима благодарност, посвещаам този спектакъл на Борислав Чакринов, на когото българската критика е длъжник. Имам метафизична връзка с него и тя ще продължи чрез работата ми. Тази постановка беше бленувана от нас от май миналата година. Той ми предложи да я поставим на сцената на театър "Адриана Будевска" и ме покани да бъда част от екипа. Обяви и конкурс за нови актьори, така прие в трупата моите студенти Навид Афзали и Анна Кошко, за които участието им в "Ромео и Жулиета" е своеобразен дебют", сподели Лилия Абаджиева. За нея процесът на репетиция е бил изпитание, тъй като неочаквано на 3-ти февруари от този свят си отиде дългогодишният директор и художествен ръководител на театъра Борислав Чакринов. Лилия Абаджиева е негова ученичка. Тя я била част от единствения му режисьорски клас в Академията.

"Тази метафизична връзка с нашите учители продължава чрез нашата работа. Ние продължаваме тази поколенческа последователност чрез нашите ученици. Проходили сме чрез нашите учители. В тази връзка много ценна е фигурата на Борислав Чакринов, не само като педагог. Проявлението му в режисурата е свързано с историята на театъра", така Лилия Абаджиева отговори на въпрос на "Черноморие" как емоционално е преминала през репетиционния период след внезапната кончина на Борислав Чакринов.

Премиерата на нейния спектакъл "Ромео и Жулиета" е първата след това трагично събитие, не само за трупата на театъра, но и за Бургас.

"Той (Борислав Чакринов б.а.) намери в бургаския театър своя дом, своя утопия. Той се грижеше за всеки като родител. Много пъти през годините ме е канил да играем мои спектакли на театралния фестивал "На брега". Последната покана да поставя "Ромео и Жулиета" се случи като предопределеност, като предчувствие и това ми помогна да продължа репетиционния момент", допълни Лилия Абаджиева.

Сценографията, костюмите и мултимедията са на Васил Абаджиев. Според режисьорът, пространството и сценографията, която Васил Абаджиев е изградил за този спектакъл е направил така да стане поетическото през играното. "Има колонада от арки като символ на прехода от материалното към духовното. Човек трябва да премине от ефимерния материален свят в духовния", сподели Васил Абаджиев. На финала в постановката има и водна сцена, която помага за живото въздействие върху публиката.

"Беше много трудно в началото. Благодарна съм за работата с Лилия Абаджиева. Намерих в себе си неща, за които не знаех, че мога. Надявам се да се усети любовта, която вложих в този спектакъл", сподели Анна Кошко, която играе ролята на Жулиета.

"Беше интересен репетиционен творчески процес и се надявам, че ще даде резултатът който очакваме. Респектирам съм от творчеството на Лилия Абаджиева и се радвам, че имам възможността да направим този спектакъл", сподели и актьорът Асен Лозанов.

"Благодаря на Богдан Петканин, че направи всичко възможно този спектакъл да се състои и то в критичен момент и за него.  Той е своеобразен приемник на много нива на Борислав Чакринов. Има свои виждания, но няма как да не продължи традициите и ценностите на Борислав Чакринов", допълни Лилия Абаджиева.

Премиерата на "Ромео и Жулиета" е на 12-ти април, петък, от 19.00 часа в драматичен театър "Адриана Будевска". В спектакъла участват - Навид Афзали, Анна Кошко, Асен Лозанов, Милена Маркова, Никола Парашкевов, Пепа Николова, Тихомир Благоев, Силвестър Силвестров.

Галерия