Изложбата на Йордан Маринов (вляво) откри Добрин Вътев (третият отляво надясно) - председател на Дружеството на художниците в Бургас. Снимки Бургас без цензура

Изложбата на Йордан Маринов (вляво) откри Добрин Вътев (третият отляво надясно) - председател на Дружеството на художниците в Бургас. Снимки Бургас без цензура

С няколко минути се забави откриването на изложбата "Ничие море" на Йордан Маринов. Данчо, един от доайените на бургаските художници, изправи на крака колеги, приятели, гости в залата на Дружеството на бургаските художници на улица "Александровска" №22. Чакането бе заради невъзможността творецът да намери на близо място, където да паркира колата си, научи репортер на сайт "Черноморие". Затова пък, още с влизането си в залата, Маринов бе посрещнат с "Хепи бърдей, Данчо". Роденият под знака на зодия "Везни" творец събра две в едно. Празнува 80-годишния си рожден ден и откри поредната си изложба под мотото "Ничие море".

50 картини малък и голям формат включва експозицията на Йордан Маринов. В нея се вижда многоликия творчески свят, който е вълнувал художника през всички години. Изразявайки се в цифри той е отбелязал на плаката на "Ничие море" – 80 - 30 плюс 50.

В изложбата могат да се видят първите рисувани от него портрети, посветени на семейството му от далечната 1974-975 година. Та чак до последната картина "Лодка в морето". Централно място в експозицията са портрета на Яна, Данчо с цигулка в ръка, както и картината от 1978-ма, на която Стойка - съпругата на Йордан Маринов и колегите му Кирил Симеонов, Ненко Токмакчиев и Кольо Кехайова са в Испания. Компания им прави преводача дон Педро.

"80 години се уморих да говоря. Не очаквах такова посрещане. Явно вие сте възхитени от моите картини", сподели художникът - рожденик. Той получи поздравления за празника си, а зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева подари на семейство Стойка и Йордан Маринови написано от нея есе с пожелание "Да го прочетат на чаша бяло вино у дома".

Колеги - художници на Йордан Маринов, общественици, политици, представители на бизнеса, сред които и Явор Жеков - член на Управителния съвет на Българска стопанска камара бяха на откриването.

На изложбата по случай годишнината на именития си баща не присъства дъщерята Яна. Служебни ангажименти и концертни изяви попречиха на бургаската музикантка, която от години живее и твори в Германия, да присъства на празника.

Галерия