Плажът на местността Коросята е със златист пясък и кристално чиста вода. Снимки Авторът

Плажът на местността Коросята е със златист пясък и кристално чиста вода. Снимки Авторът

Липсата на Общ устройствен план на община Царево и „Натура 2000“ не отказват от години мераклиите да къмпингуват в местността „Коросята“, която се намира в землището на Ахтопол. Това е едно от местата в страната, в които и до днес интересите на собственици, община и държава не намират пресечна точка.

Преди 1989 година на тази територия е имало 120 почивни бази на предприятия от цялата страна, в това число и на такива от Бургас. Няколко поколения българи са прекарали летните си отпуски тук в продължение на години. Базите, които се състоят основно от бунгала, са били изградени в гората на отстояние от 300 до 500 метра от морския бряг. Ивицата е чудесен пясък, чиста вода, а докато си плуваш може да се наслаждаваш на високите иглолисти и широколистни дървета, които се издигат буквално над ивицата. Невероятно съчетание на море и планина.

След падането на режима и реституирането на земята, положението рязко се променя. Днес в „Коросята“ има останали и функциониращи около 30 къмпинга. Причината е много проста. Местността попада в екологичната мрежа „Натура 2000“, която държавата създава с приемане на Закона за биологичното разнообразие. Целта е да се създадат защитени зони, за да се осигури дългосрочното оцеляване на най-ценните и застрашени видове и местообитания за Европа. В обхвата на „Натура 2000“ обаче попадат възстановените имоти на местните жители.

През годините предприятията, които са имали почивни бази тук, са продали къмпингите на различни фирми. Земята обаче се връща на хората. Тези, които са побързали да съборят бунгалата с идеята да поставят там нови са се оказали в неизгодно положение. „Сега те притежават земя, която колкото и ценна да е, се оказва неизползваема и непродаваема“, коментира един от наемателите на къмпинг в „Коросята“. Земята не може да се продаде, защото няма кой да я купи, тъй като там нищо не може да бъде изградено. Така между отделните запазени до днес станции се виждат останки от основите на бунгала, които са премахнати. Тези, които са били по-далновидни или просто са имали късмет, все пак печелят пари от имота си. Настоящите къмпинги отдавна са сменили собствеността си по време на разпродаването на активите на бившите държавни предприятие, в това число и на бургаските. Собствениците на постройките вече близо 30 години ги стопанисват като плащат наем на хората, върху чиято земя се намират бунгалата.

„Не можем да сменим бунгалата с нови. Правя само козметични ремонти. Всяка година идват на проверка от институциите и броят бунгалата“, разказа един от собствениците на къмпинг в „Коросята“.

Туристите, които избират да почиват тук харесват местността, заради тишината и спокойствието. Базите се намират в непосредствена близост до Ахтопол. А от плажа се разкрива невероятна гледка към къмпинг „Делфин“ и залива.

Стопанисващите бунгалата трябва да събират туристически данък от почиващите. Законът обаче не им го позволява, защото съществуват буквално на ръба на закона. Те обаче използват услугите на фирмата за сметопочистване, която извозва отпадъците, за която трябва да се плаща. Затова всяка година внасят дарение на Община Царево.

„Не можем да събираме туристически данък, но пък трябва да се плаща за светоизвозването. Това е единственият вариант, който може да се приложи на този етап“, каза за „Черноморие“ кметът на Община Царево Марин Киров.

За пътна инфраструктура в „Коросята“ е трудно да се говори. Там все още има следи от някогашния асфалт, полаган по времето на комунизма. Пътят сега е общински, но местната власт не може да го ремонтира. А една от причините е, че земите наоколо са земеделски и попадат в „Натура 2000“.

И така повече от 30 години собственици на имоти, собственици на къмпинги и Общината се въртят в омагьосан кръг.

Изход може би има и от години всички са в очакване на приемането на Общия устройствен план на община Царево, който трябва да реши не малка част от проблемите, създадени след 1989 година и промяната на собствеността на земите в тази част на Странджа. През годините планът бе променян няколко пъти, но поради различни причини до неговото приемане така и не се стигна. Сега има надежда, че това най-накрая ще се случи.

„Очакваме в най-скоро време новия проект за Общ устройствен план да бъде публикуван и да се състои неговото публично обсъждане. Община Царево не възразява за заложените параметри, забраняващи някои дейности във Варвара и Синеморец, но се надяваме, че ще се урегулира къмпингуването в района на Ахтопол и Царево“, допълни кметът Марин Киров.

Според него, оптимистичната прогноза е, ако няма възражения и процедурата върви по план ОУП на общината да бъде приет в края на годината.

Той със сигурност ще реши и проблема с къмпингуването в „Коросята“.

Галерия