Автор на книгата е Биляна Дешева

Автор на книгата е Биляна Дешева

С литературна премиера ще бъде отбелязан имения ден на бургаското Атанасовско езеро. Книгата носи заглавието "Полет в солта" и е нарисувана, дизайнирана и издадена от младата художничка Биляна Дешева.

През юли 2020 г. Биляна прекара един месец на "симБиотично" рисувайки Атанасовско езеро и неговите пернати обитатели – пеликани, фламинго, лопатарки, чапли, рибарки, корморани и др. Красивите цветни пейзажи на лагуната, солничарските постройки, дигите и каналите са послужили за вдъхновение на художничката, която създаде 25 големи платна и десетки скици и графики. Последваха изложби в Бургас и София, за да могат повече хора да се насладят на нейното изкуство и да се запознаят с Атанасовско езеро.

Биляна обаче не спря до тук, а реши да издаде специална книга, в която да събере картини, скици, графики и да разкаже за обитателите на езерото. Така се създава бутиковото издание "Полет в солта". Средствата от продажбата на всяка книга Биляна дарява на Българска фондация биоразнообразие за дейности в Атанасовско езеро.

Премиерата е на 18-ти януари 2022 г. от 18.00 часа в залата на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Младата авторка ще представи своята книга и ще разкаже за впечатленията си от живота в Бургас – градът на езерата и птиците. Ще бъде прожектиран и късометражния филм "Landless" на художник-сценографа Любика Георгиева - дебютната й изява като режисьор. През 2020 двете млади дами реализираха своя общ арт проект "Полет в солта", финансиран от Национален фонд Култура в партньорство с БФБ и БДЗП.

Галерия