Реставрацията на сграфитото е замразена засега. Снимки Лина Главинова

Реставрацията на сграфитото е замразена засега. Снимки Лина Главинова

Лош шанс провали подписването на анекса за реставрация на паното с лика на Кольо Фичето между едноименната професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Бургас, Дружеството на бургаските художници и художника Енчо Рачев. Документът за споразумението между трите страни е бил готов за подпис на 7-и май. Към него се пристъпва след проведени разговори и постигнато съгласие от допълнителни клаузи при подписания на 19-и април 2018-а година договор между бургаската гимназия и изпълнителя на реставрацията в лицето на художника Митко Иванов. В документа се изяснили позициите за авторските права, консултацията, наблюдаване на ремонтните работи по сграфитото, както и следене на всички технологични и финансови процеси от страна на автора Енчо Рачев, който упълномощава сина си, архитект Димитър Рачев да го представлява. Внезапното заболяване и влошаване на здравословното състояние на Рачев ще забави подписването на анекса.

Рачеви, Митко Иванов, както и директорката на  професионалната гимназия по строителство и архитектура и геодезия "Кольо Фичето" инж. Даниела Симеонова са били готови да сложат подписите си за продължаването на реставрацията на 55-годишното сграфито, каза единствено пред екип на сайт "Черноморие" адвокат Павлина Вълканова. Юристката е наета от семейство Рачеви, след като в медийното пространство се завихриха  скандални обвинения, нападки, неясноти и недомлъвки, неуточнения и неразбирателство между трите заинтересовани страни по ремонта на сграфитото.

Истинската сага за реставрацията започва дни, след като бе проведена благотворителна акция по набиране на средства от училищното ръководство, при която бяха събрани над 12 хиляди лева за строителните работи и възстановяването на паното. Към тази инициатива се пристъпва, след като започва рушенето на паното, ставащо опасно за минаващите ученици, поясниха от бургаската гимназия. Заради създалия се медиен скандал около него, днес директорката на гимназия инж. Даниела Симеонова, инициатори на благотворителната кампания и председателят на Дружеството на бургаските художници - Митко Иванов дадоха нарочна пресконференция. Поради обективни причини - внезапното заболяване на архитект Димитър Рачев, който щеше да поеме задълженията на автора – художника  Енчо Рачев, не присъства никой от популярната фамилия. На брифинга не дойде и тяхната адвокатка Павлина Вълканова. И в типичния български стил, само присъстващите изложиха своето мнение за реставрацията, обвинявайки семейство Рачеви.

За коментар по случая репортер на сайт "Черноморие" се свърза със съпругата на Димитър Рачев – Мариана, която в момента е в софийска болница до съпруга си. Въпреки тежката ситуация, тя сподели: "Не искаме да се съдим. Ние сме за прозрачност при реализацията на реставрационните дейности на сграфитото".

Такова желание имат и останалите две страни в създалия се конфликт.

Галерия