Лятната академия ще се проведе за XVII път това лято

Лятната академия ще се проведе за XVII път това лято

Няколко майсторски класа ще се проведат в рамките на Лятна академия на изкуствата. Тя се организира за XVII път и ще се състои от 10-ти до 31-ви юли в Созопол и Бургас. Академията се организира от Петя Великова-Димитрова, а вдъхновението за нея идва от най-старата музикална лятна академия в Европа към "Mozarteum" в Залцбург, Австрия.

"За мен Академията е като неутолимо влюбване, като кауза, като моя съдба! Срещите ми с младите хора и с преподавателите са най-ценното изживяване, което мога да си представя. То ме обогатява, кара ме да гледам на света по различен начин", споделя Петя.

Тази година в рамките на Академията ще се проведат - майсторски клас по флейта при проф. Георги Спасов - преподавател в НМА "Панчо Владигеров" - Бургас и в НМУ "Любомир Пипков" - София; майсторски клас по пиано при Виктория Василенко - първият кавалер на Националната награда за млад талант в съвременните изкуства на фондация "Св. св. Кирил и Методий"; майсторски клас по виолончело при проф. Анатоли Кръстев, д-р Калина Кръстева - Тийкър и доц. д-р Атанас Кръстев. Съвместно с това Калина Кръстева - Тийкър ще има клас и по оркестрови трудности по виолончело. Тя е преподавател по виолончело и камерна музика в "Melbourne Conservatorium of Music and Monash University", Канада.

Майсторският клас по народна музика ще води маестра Ваня Монева. Тя е сред ярките имена в историята на българското хорово изкуство, един от основателите на хор "Космически гласове".

Уъркшоп по анимация е с ръководител Дияна Цанова. Завършила е класа на Анри Кулев в НБУ с профил анимационно кино. Участвала е в поредица от анимационни работилници под шапката на НБУ. Темата на уъркшопа ще бъде "Летни метаморфози". В него ще могат да се включат младежи между 12 до 16 години. С помощта на Дияна Цанова те ще създадат анимационен филм, направен чрез техниката хартиена изрезка и stop motion – идеите на децата ще се превръщат в рисунки, които по-късно ще оживеят на екрана.

"Стремежът на екипа е Лятна академия на изкуствата да се превърне в Летен фестивал на изкуствата, който да обединява утвърдените майсторски класове и съпътстваща културна програма, включваща изявени български и световни творци. Целта е младите таланти, участващи в майсторските класове, да се докоснат до творчеството на своите кумири", уточнява Петя Великова - Димитрова.

А тази година съпътстващата програма ще предложи четири концерта на изпълнители от различни континенти, завладели световните сцени.

Галерия