Любек някога бил богат град - център на търговския съюз Ханза, който се сформира през XII век. Снимки Авторът

Любек някога бил богат град - център на търговския съюз Ханза, който се сформира през XII век. Снимки Авторът

Само на 65 км от Хамбуг се намира град Любек, в провинция Шлезвиг- Холщайн, в близост до устието на река Траве - пристанище на  Балтийско море. Поех на разходка към този уникален средновековен град. Наричан е Кралица на всички ханзейски градове, основан през 1 143 г. Любек някога бил богат град - център на търговския съюз Ханза, който се сформира през XII век. Старата част на града се намира на красив хълм, заобиколен от водите на реките Траве и Вакенике. Тръгвайки към старата част на града, който е под егидата на ЮНЕСКО се озовах пред портата Холтентор, която ограничава стария град на Любек на запад. Портите грабват погледа със своята помпозност. Местните твърдят, че това са едни от най-популярните порти в света. Те са символът на гради, могат да се видят на пощенски марки, картички, каталози, брошури.

Минавайки с респект и захлас край Холстентор  веднага се потопих в средновековен Любек. Истинска съкровищница на култура, готически църкви, къщи построени от печени червени тухли. Много са забележителностите на този северен германски град. След портата Холстентор  идват църквата "Мариен кирхе" - третата по големина църква в Германия, катедралата "Люберн дом", старите хамбари, мелницата и др. Освен с древната си архитектура днешен Любек се гордее с две много важни неща.

Първо - той е може би единственият град в света с трима Нобелови лауреати, свързани завинаги с него. Любек е родният град на писателя Томас Ман (06.06 1875 г.-12 .08.1955 г.), получил Нобелова награда за литература през 1929 г. за романа "Буденброкови: Упадъкът на едно семейство", (филмиран няколко пъти). Вторият новелист, роден и израснал в Любек е Вили Бранд (18.12.1913 г. - 08.10.1992 г.), политик от ГСДП, бивш кмет на Берлин и канцлер на Германия - 1969-1974 г. Носител на Нобеловата награда за мир през 1971 г. И на двамата именити мъже домовете им сега са превърнати в музеи. Третият носител на Нобелова награда, но за литература, е немският писател Гюнтер Грас (1927 г. -1999 г.). Роден в полския град Гданск, на 68 години заживява в Любек, както сам казва: "Да е по близдо до Томас Ман и Вили Бранд". И стигаме до другото важно събитие, свързано с този град. А именно Любек е германската столица на марципана. Сладкото изделие датира от 1530 година. Предлага се в сладкарници, като има изобилие от видове и всички те с вкус на бадем.

Галерия