Директорът на Държавна опера - Бургас Александър Текелиев представи програмата на XXI-то издание на музикални празници Емил Чакъров. Снимка Лина Главинова

Директорът на Държавна опера - Бургас Александър Текелиев представи програмата на XXI-то издание на музикални празници Емил Чакъров. Снимка Лина Главинова

Любимката на Херберт фон Караян - Веселина Кацарова идва в Бургас. Световно известното мецосопрано лети от Цюрих и за първи път ще посети родния град на маестро Емил Чакъров. Поводът оперната прима да дойде в Бургас е откриването на XI-во издание на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров" 2019. С концерта "Веселина Кацарова и приятели" на 5-и юли от 21.00 часа стартират празниците, които ще продължат до 4-и септември. На сцената на Летния театър на Кацарова ще партнират световното оперно величие Калуди Калудов, както и Анна Дитри, и Марян Йованоски Концертът "Веселина Кацарова и приятели" ще бъде дирижиран от маестро Найден Тодоров. В него ще вземат участие оркестърът и хорът на Държавна опера Бургас.

В тримесечната програма на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров" ще има спектакли за всяка възрастова група, ще бъдат задоволени  вкусовете и на най-изисканите фенове на операта, балета и мюзикъла", каза пред сайт "Черноморие" Александър Текелиев, директор на Държавна опера - Бургас. В програмата са включени оперните заглавия "Самсон и Далила", "Травиата", "Бохеми", "Бал с маски", както и мюзикълът за деца "Алиса в страната на чудесата".

Почитателите на балетното изкуство ще могат да гледат спектаклите "Спящата красавица", "Ромео и Жулиета" постановка и режисура на проф. Хикмет Мехмедов.

В програмата са включени и концерт на "Йорданка Христова - любими евъргрийни", както и концерта класика и рок на "Диана експрес" под диригентството на младия и талантлив Цанислав Петков, както и концерта на Николо Коцев & "Кикимора".

XXI-то издание на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров" ще бъде закрито на 4-и септември с премиерата на мюзикъла "Целуни ме, Кейт". Тогава ще бъде обявено името на новия носител на приза на името на маестро Емил Чакъров.

Въпреки натоварената програма на трупата на Държавна опера - Бургас, свързана с Бургаски музикални празници "Емил Чакъров", са предвидени участия извън морския град. На 20-и юли бургаските артисти и музиканти от най-големия културен институт в града ще гостуват с операта "Турандот" на "Сцена на вековете" във Велико Търново. А на 10-и август, те ще се изявават с операта "Норма" на специално изградената сцена на тракийското светилище Бегликташ.