Маестро Иван Кожухаров дирижира при откриването на фестивала. Снимки Община Варна

Маестро Иван Кожухаров дирижира при откриването на фестивала. Снимки Община Варна

Маестро Иван Кожухаров дирижира при откриването на тазгодишното издание на фестивала "Варненско лято". Международният музикален фестивал бе открит вчера от кмета на Варна Иван Портних, артистичния директор Марио Хосен и директора на Театрално-музикално продуцентския център Даниела Димова.

"Фестивалът превръща Варна в привлекателно място за любителите и ценителите на музиката от цял свят и в дестилация за културен туризъм", каза по време на откриването кметът Иван Портних. Той посочи, че фестивалът ще отбележи скоро стогодишен юбилей и подчерта приноса на Марио Хосен и Даниела Димова за надграждане на фестивалната програмата. "Все повече стават гостите от пет континента, които специално идват във Варна, за да се насладят на хубавата музика и да се запознаят с уникалните забележителности и гостоприемството на местните хора", каза и маестро Марио Хосен.

По традиция фестивалът започна с рапсодия "Вардар" на Панчо Владигеров, изпълнена от Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна, под палката на големия български диригент Иван Кожухаров.. Последва Концерт за тромпет и оркестър от арменския композитор Александър Арутюнян, със солист -френският виртуоз Ромен Лельо. Финал бе сложен с Четвърта симфония на Чайковски.

ММФ "Варненско лято'2023" се реализира с финансовата подкрепа от Община Варна.

Галерия