Магдалена Калиева подреди самостоятелна изложба в галерията на Дружестото на художниците. Снимки Бургас без цензура

Магдалена Калиева подреди самостоятелна изложба в галерията на Дружестото на художниците. Снимки Бургас без цензура

Магдалена Калиева подреди живописни символи. Изложбата е експонирана в залата на Дружеството на бургаските художници на улица "Александровска" №22. "За мен всяка картина е символична, знакова, изваждаща на преден план някаква скрита или подтискана същност. Без значение от визуализацията зад привидността на конкретната форма, сюжетност и цвят търся символа, значението, препратката, анализа, продължението, условността, дълбочината, ъпгрейта", споделя художничката.

Старите врати и ръждясали ключалки, набръчкани от пукнатини, драскотини и корозии, преминали през много пребоядисвания, отключвания и заключвания, сменили катинари и собственици, се превръщат в типажи, фактори, субекти, разказват истории. Отразяват промените на театъра на живота. И въпреки времето, ветераните врати и ключалки стават все по-привлекателни, по-разнообразни, все по-разноцветни и разнолики, а и акварелно-благодатни. Неусетно се модифицират в театрални герои. От декори стават актьори. Времето променя костюма, настроението, шоуто.

"С тази изложба искам да отключа всички ключалки, катинари, резета, райбери и всички заключващи устройства, да отворя широко всички врати. Към къде и към кого – ще попитате? Кой където и към когото пожелае. Кой към когото иска да се доближи, да прекрачи прага, да премине в света на другия, да образува нещо ново, да се съвмести с другия, да се сподели с другия. Ключалките са артефакти на отминало време, на заключени души, на заключени пориви, на заключени мечти и стремления. Няма нужда от тях. Затова са подредени като в музей. Цветен, шарен, многопластов. Заповядайте в моя музей и отваряйте! Аз съм отворена за вас и вашите търсения. Да се отключим, да се отворим, да се опознаем, да се прозрем.

Отключване и заключване – това са ляво и дясно завихряне, това са стихии, това е баланс. Лява позиция или дясна позиция? Люлката на дясно и ляво е махалото. Без доминация. Порталите се отварят и затварят – пълен баланс, творчески баланс, някакъв си баланс, целия баланс", допълва Магдалена Калиева.

Според авторът символите са вечен език и могат да бъдат разбрани/разчетени без да се четат – знание чрез символи/енергия, а не чрез словото.

4Символите управляват нашия свят. В символичния език се съдържа същностното, вътрешното, невидимимото, окултното. Да откриеш себе си, значи да откриеш всичко", допълва художничката.

Галерия