DSC_6169

DSC_6169

Магдалена Манолова: Обичам да говоря с хората, избягвам конфликтите

в община Бургас. Какво ви изкуши да влезете в политиката?

- Да можем да вземаме добрите решения за града. Това, което се случи в Бургас през последните четири години промени коренно облика му. Той вече не е същият, хората вече не са същите. Всичко това се стана възможно благодарение на едно добро управление. За мен е голяма отговорност да бъда водач на листата на ГЕРБ. Колегите в листата са добри професионалисти, някои от тях са с опит в Общинския съвет. Ние като екип можем да подпомагаме дейността на кмета и да даваме предложения за бъдещето развитието на града.

- Ако е вярно твърдението, че ако искаме да се свърши една работа трябва да се даде на жена, какво е за вас предизвикателството от бъдещата ви работа като общински съветник?

- Жените са много по-организирани, когато имат цел я следват, докато не я реализират. Жените общински съветници по-сериозно гледат на задълженията си. Имат и сериозен житейски опит, особено семейни жени с деца, успяват да съвместяват ангажиментите на съпруги, майки и работещи съвременни жени. Жените имат място в ОбС и трябва да са там, за да работят за хубавите неща в нашия град.

- 35% от листата на вашата партия са за нежния пол. Силна ли е жената в родната политика и в частност в тази, която се прави в общината?

- Жените започнаха да бъдат оценявани от мъжете и да влизат в поприща, които до скоро бяха мъжки приоритет. Това доказва, че ние добре се нагаждаме към съвременните условия и успяваме да съвместяваме доста неща, но това става и благодарение на опита и рутината, които имаме. Затова за мен не е изненада, че в нашата листа има такова сериозно дамско присъствие.

- До един успял мъж винаги стои една силна жена. Във вашият случай какъв е мъжът до вас?

- Ние сме семейство от доста дълго време. Отглеждаме децата си като всяко нормално българско семейство и се надявам, че моите политически ангажименти, работата, известността няма да се отрази на взамиоотношенията ни. Работата си е работа, която трябва да се свърши. Но в семейството аз съм съпруга и майка, и искам така да остане и в бъдеще.

- Как ви насърчава вашето семейсто и близките, за да се справяте с ежедневните предизвикателства - като директор на дирекция "Възраждане", а сега и като водач на листата?

- Родителите ми се гордеят с мен и са доволни, че са успели да ми дадат необходимото, което е важно, да са се формира един човек като личност. Имам и подкрепата на семейството ми. Когато има тежки моменти, винаги ме успокояват и ми помагат. Благодарения на тях продължавам напред.

- За вас кметът и кандидат за втори мандат Димитър Николов призна, че сте негов личен избор? Какво му обещахте, когато приехте предложението му да участвате активно в тези избори?

- Не съм поемала обещания и не е имало смисъл да давам такива, защото поема ли определен ангажимент го преследвам до неговото изпълнение. Благодаря на кмета за доверието, което ми гласува и се надявам искрено да го оправдая и заслужа. Това, което е в моите чисто човешки възможности, ще го направя. Уважавам го. За мен това е един млад и амбициозен човек и Бургас не е имал такъв градоначалник досега. Всички ние трябва да работим за този град заедно с него. Да бъдем един лоялен екип, на който той да може да разчита. Важно е да го подкрепяме за добрите идеи.

- Какво за вас ще бъде личен успех в края на тази предизборна кампания?

- Успехът ще го търся не в края на кампанията, а в края на мандата. Личен успех означава да работим качествено без излишен популизъм през следващите четири години и това, което поемем като антажименти към хората днес, да бъде включено в отчета за свършеното след края на мандата.

- Как превъзмогвате несполуките?

- Научих се да гледам по-философски на нещата. Отрицателен отговор или неуспех ти дават опит и знания как да го преодолееш следващия път. Несполуката е неизменна част от живота на всеки от нас. Трябва да има и такива моменти, те те правят по-силен.

- Има ли кауза, заради която бихте загърбили принципите си?

- Не. Има собствени принципи, които защитавам от детството си до момента и надали имам кауза, която би ме накарала да ги загърбя.

- Дори и в политиката, една жена остава представителка на своя пол. Какви чисто женски трикове използвате, за да успявате в този все още мъжки свят?

- Това, което много ми помага в работата е позитивната нагласа, комуникативността ми – обичам да си говоря с хората, не обичам противопоставянето и конфликтите, мисля че съм доста търпелива. В този мъжки свят това изключително много им помага. Понякога с помощта на моята женственост успявам да свърша много работа.

- Бургазлии знаят, коя е Магдалена Манолова, какво не знаят за жената?

- Може би, че съм малко притестителна. Много съм отговорна и това понякога ми пречи. Обичам да си стоя у дома, когато това е възжносто и да споделям времето с децата си, но впоследно време все по-рядко ми се случва. Домакинстването ме успокоява. Когато се налага съм строга, може би съм по-строгата половинка в нашето семейство. Хваля, но и критикувам, когато трябва. Естествен човек съм, не мога да съм двулична и да бъда с две лица.

- За какво все не ви стига времето?

- За много неща особено в последните няколко седмици покрай кампанията. И преди това моят работен ден не свършва в 17.00 часа, проблемите продължават и след това. Имам малко време за семейството си и се опитвам да компенсирам. Може би след време от позицията на опита ще съжалявам да някои неща, че не съм имала повече време за децата, а те ще пораснат и ще поемат по своя път. Но в момента приемам нещата по този начин. Човек, когато поема определени ангажименти трябва да ги изпълнява.