Старите коледни картички носят духа на отминали времена

Старите коледни картички носят духа на отминали времена

В края на всяка година стотици хиляди коледни картички обикалят земното кълбо, за да зарадват с пожелания получателите си. Въпреки дигиталния свят, в който живеем, традицията да се изпраща хартиена коледна картичка не е отмряла. Напротив! Все повече организации изработват и продават с благотворителна цел коледни картички. Така хем купувачът избира какви и колко картички ще купи, хем знае, че част от средствата, които дава за покупката отиват за неждаещ се или за подкрепа на талантливо дете. Една от бургаските фирми, които изработват коледни картички от години подпомага надарени деца, които са постигнали отлични резултати в своята област. И по този начин прави съпричастни клиентите си към каузата.

Съвременната коледна картичка е много различна от тези, които са изпращали нашите прабаби и прадядовци.

Историята й води началото си преди около 200 години в Англия. През 1843 година британският художник Джон Хорсли създава първообраза на днешната коледна картичка. Той изпълнява молба на своя приятел Хенри Коул, първия директор на Лондонския музей "Виктория и Албърт". До този момент хората си разменяли ръчно написани пожелания като писма, които предавали лично или по пощата. Той поръчал на художника Джон Хорсли да му изрисува 40 еднакви литографии, които Коул да разпрати на приятелите и роднините си. Англичанинът поръчал върху картичките да бъдат изобразени той и семейството му, на фона на картини от библията и традиционната коледна украса. Според историята въпросните картички така и не били изпратени и не достигнали до хората, за които били предназначени, но идеята допаднала много на предприемчивите местни търговци, които видели в това доходоносен бизнес.

До нас са достигнали 12 от 40-те литографии на художника Хенри Коул. През 2001 г. една от тях е продадена на търг за 22 000 лири, което я прави на най-скъпо продадена картичка в света.

През годините модата в изработването на коледните картички се променя. В протестантските държави на тях изобразявали елхи и Дядо Коледа.

В руските коледни картички, преди новогодишни, пък се изобразява често евкивалента на Дядо Коледа - Дядо Мраз заедно със Снежанка.

У нас през последните години все по-често се срещат картички с пожелание за Рождество Христово. А сред най-популярните са тези, които изобразяват сурвакари или коледари.

През годините ръчно изработената коледна картичка присъства на всеки благотворителен коледен базар. Не са малко и конкурсите, които се организират за изработването на картички, които дават възможност на децата и учениците да развихрят въображението си.

Каквато и картичка да сте избрали за Рождество Христово и Нова година, важно е пожеланието, което ще отправите чрез нея до вашите близки, приятели и колеги!

Галерия