Коледният базар на Gendarmenmarkt е един от най-посещаваните в Берлин. Снимки Авторът

Коледният базар на Gendarmenmarkt е един от най-посещаваните в Берлин. Снимки Авторът

Истинска магия и незабравимо преживяване за малки и големи са немските коледни базари. Въпреки че са възникнали в Австрия, в Германия те са най-разпространени и никой не може да каже точния им брой. Коледните базари отварят в края на ноември и последният им работен ден е на Бъдни вечер.

На все повече места в Европа вече има коледни базари, някои от които ще работят до 7-ми януари 2024 година, когато по стар стил се празнува Рождество Христово.

Коледните базари водят началото си от далечната 1294 година, когато херцогът на Австрия - Албрехт I дава на виенските търговци привилегията да организират Декемврийски пазар за населението на града. Това начинание се пренася и на други места. През XVI век вече видът на базарите се доближава до съвременния изглед на коледните базари. Тогава е решено той да се провежда около Коледа и Нова година. Освен традиционните стоки като текстил и бакалски продукти той предлагал и вкусни джинджифилови хлебчета и сладкиши, които моментално станали хит. 

Около 200 години по-късно пазарът се преименувал на Коледен базар и сега мястото му е пред сградата на кметството във Виена.

Коледните базари са запазена марка за немскоезичния свят. Но по това време на годината, освен в Германия, може да се насладите на тяхната атмосфера и в Чехия, Белгия, Франция, Италия, Испания, че дори и в съседна Румъния.

Пандемията се отрази и на коледните пазари в Германия. По време на локдауна те не работеха, но вече отново посрещаха посетители в целия си блясък. Коледните базари са предпочитано място за срещи с приятели и колеги в края на дългия работен ден. Те са и сред основната атракция за туристите, някои от които планират пътуването си специално за този отрязък от годината.

Светлини, коледна музика, аромат на греяно вино, цвърчащо месо, вурстчета и различни сладки лакомства очароват посетителите на немските коледни базари. Тук може да се похапне, да се пийне, да се потанцува дори.

Казват, че в Берлин е най-големият брой на коледни базари в Германия. Тук базар има във всеки квартал. Само в широкия център на Източен Берлин могат да се изброят няколко, като се започне от традиционните до фонтана на Нептун (в близост до кметството на града), на Александър плац (в близост до централната гара), пред Хумболт форум (един от новите музеи на Берлин), в Стария град на свети Николай, в старата пивоварна, където тази зима има скандинавски базар и много други.

Един от най-посещаваните е базарът на Gendarmenmarkt, който тази година е преместен, заради ремонт в района. Различното на този коледен базар е входът, който посетителите плащат, за да влязат. Но тук има издигната сцена, на която артисти танцуват, пеят или играят. Коледният базар се разпознава отдалече по високите бели куполи на къщичките, на магазините за сувенири и на местата за похапване. Тук ще откриете и ръчно изработени коледни играчки за елха, които са произведени от най-старата фирма за играчки в Германия. Може да похапнете свинско с кисело зеле, да пиете греяно вино или друга типично немска топла напитка. Със сигурност няма да скучаете.

Запомнящ се е и коледният базар до Potsdamer Platz (Sony Center) - т.нар. нов център на Берлин, който се намира в западната част зад Бранденбургската врата.

Където и да отидете, който и коледен базар да сте избрали да посетите, няма да се разочаровате. Различното тук е, че се пазарува в брой. На много малко места може да платите с дебитна карта. Ако нямате евро, може и да не опитате нищо от това, което търговците предлагат. Но не очаквайте и да получите касова бележка срещу парите си - такава не се дава. Местата на коледните базари се резервират още от началото на годината. След пандемията цената рязко скочи и това се отразява и на крайния потребител. Тази година на голедните базари в Германия греяното вино се предлагаше на цени от 3.50 до 5.00 евро за чаша. Любопитното е, че освен цената за напитката се заплаща и депозит за чашата, когато я върнете - ще ви възстановят парите. Ако не я върнете, може да си я запазите за спомен, все пак сте я платили. Цената на порция вурстчета, сладка гофрета или подобните на българските пържени бухтички варира от 4 до 7-8 евро. Тя много зависи от мястото на коледния базар и от цената на наема, който търговците са платили.

На днешната Бъдни вечер голяма част от базарите затварят. За да отворят отново следващата година в края на ноември. А до тогава може да планирате кой коледен базар в Европа да посетите. Със сигурност няма да се разочаровате!

 

Галерия