Махат още 9 незаконни постройки в Несебър Южния плаж в Несебър. До края на месец март 2011 е насрочено и изпълнението на още 9 заповеди за премахване на незаконни строежи на морски плаж "Несебър-южен", информира официалният сайт на ДНСК. С оглед рационализиране и оптимизиране на действията по премахване на незаконните строежи и обезпечаване на финансова дисциплина при премахване на всеки един незаконен строеж, ДНСК се стреми към организиране, при съответната възможност, на премахването на група незаконни строежи от един изпълнител и в един времеви период. В тази връзка към момента изпълнението на принудителното премахване на стоманобетоновия постамент за брегово оръдие, находящо се в непосредствена близост до другите, предвидени за премахване до края на март 2011, незаконни строежи на морски плаж "Несебър-южен", бе отложено за периода на предстоящото масирано премахване на незаконните строежи на този морски плаж.

 

От седемте незаконни строежа в Старинен Несебър 5 са напълно премахнати, като заповедите са изпълнени ефективно. За окончателното изпълнение на заповедите за останалите 2 частично премахнати строежа е изискано изготвяне и представяне от собствениците на строежите на съгласувани с Национален институт за недвижимото културно наследство /НИНКН/ - София и одобрени от Община Несебър проекти за възстановяване на покривите на сградите, с които следва да бъде уточнен окончателния обхват на премахването.
Продължават действията на Сектор Бургас при РДНСК-Югоизточен район по образуваните административни преписки за строежи в Старинен Несебър и вече има издадени 5 нови заповеди за премахване на незаконни надстройки, едната от които двуетажна.
Незаконната надстройка и стълбище в Свети Влас са премахнати, а също така и бетоновата площадка на кораба "Капитан Джак" на Южния плаж в Несебър и басейна пред хотел "Делта" на плажа в Слънчев бряг.
След подписването на договор от ДНСК с фирма-изпълнител и определяне на датите за принудително изпълнение на заповедта за премахване на четирите едноетажни масивни сгради в местността "Кладери" в землището на с.Емона, в Сектор Бургас при РДНСК-Югоизточен район са представени данни за настъпила промяна в собствеността на имота, за която органите на ДНСК не са били известени и не са имали информация при провеждане на законоустановените процедури по премахване на незаконните строежи. С оглед на това обстоятелство, следва да се има предвид, че органите на ДНСК са длъжни да отчетат настъпилите и установени в хода на административните производства промени по отношение на собствеността и носителите на ограничени вещни права в имота, тъй като за законосъобразното провеждане на регламентираните със Закона за устройство на територията /ЗУТ/ процедури по премахне на незаконни строежи се събират необходимите данни за установяване на заинтересованите от премахването лица, които следва да бъдат надлежно уведомени за издадения акт, заповед, писмо и др., с оглед осигуряване на конституционното им право да защитят своя интерес.

Последното е наложило повторно обявяване на заповедта на заинтересуваните лица, за които в ДНСК са представени нови данни и обстоятелства, и респективно е наложило отлагане във времето на изпълнението на заповедта, но не и прекратяване на производството по нейното изпълнение.
Отново след датата на сключване на договора с фирмата-изпълнител и определяне на датите за принудително премахване на трите незаконни строежа – двуетажни къщи за сезонно ползване № 1, 2 и 3 в местността "Мишелика" в землището на Обзор, е обжалвано от собственика изпълнението на принудителното премахване по съдебен ред. По подадената от собственика жалба, в Административен съд – Бургас е образувано административно дело №97 по описа за 2011 година на АС - Бургас, по което е постановено определение от 21.01.2011 година на АС - Бургас, с което се спира производството по изпълнение на заповеди № РД-14-090/06.02.2006г., № РД-14-091/06.02.2006г. и № РД-14-092/06.02.2006 година на ДНСК.
Определението от 21.01.2011 на АС - Бургас е наложило спиране на производството по принудителното изпълнение, като след произнасяне на съдебните органи по случая, от ДНСК могат и ще бъдат предприети необходимите последващи действия в съответствие с влязло в сила решение на съда. С решение №437/10.03.2011 съдът спря и изпълнението за принудително премахване на обекти,изградени от фирма "Сироко" на територията на "Южен плаж" - Несебър.


Максим Момчилов