Марияна Георгиева бе избрана за Учител на годината. Снимки Лина Главинова

Марияна Георгиева бе избрана за Учител на годината. Снимки Лина Главинова

Марияна Георгиева - педагог с голямо златно сърце и душа! Определението е на родителите и близките на двадесетте ученици със специални образователни потребности към средно училище "Св. св. Кирил и Методий" - Бургас. Благодарността към Марияна Георгиева - старши ресурсен учител към гимназията предшества отличието - "Учител на годината 2018". Бургазлийката е сред 74-те учители и директори, допусната до заключителния етап в ХХІ национален конкурс на Синдиката на българските учители. Марияна Георгиева се върна от София с почетен диплом, звънец и статуетка. Отличието й се връчва за постижения на ученици със специални образователни потребности и класирането им на призови места в конкурси и състезания. Тя представи достойно СУ "Св. св. Кирил и Методий" и област Бургас. Работи над 20 години с такива ученици, преди в Карнобат и Айтос, а сега и в Бургас.

От 9-и януари 2017 г., след спечелен конкурс, Марияна Георгива е назначена, като старши ресурсен учител в средно училище "Св. св. Кирил и Методий". За краткото време в бургаското школо тя работи с ученици от първи до дванадесети клас. За обучението на децата със специални образователни потребности застава целият екип на училището. Координатор на ЕПЛР е зам.-директора на гимназията Станислава Димитрова. "Да работя с децата за мен, както и за техните родители, е голямо предизвикателство. Моята цел е тези деца да излязат на светло. Не е постижение да бъдат в масови училища, а да вземат участия в различни конкурси състезания, в арт и спорттни състезания. Да им дадем увереност, че могат да излязат навън и се справят сами без родителите и близките си. Да им гласуваме доверие", сподели Георгиева.

Десетки са наградите, грамотите и отличията на нейните възпитаници, които красят фоайето и стаята на старши ресурсен учител Марияна Георгиева. Вълнуващи са моментите на децата по време на състезания в Стара Загора, Плевен. "Едно от децата за първи път се качвало на асансьор. Преодолявайки страха, следващия път първо се нарежда, да се качи в него", връща лентата Георгиева. А преживяванията на момиченцето, което участва в спортно състезание в Шумен в дисциплината дълъг скок и за първи път скочи в пясъка! Как ще се забравят тези мигове на щастие, бликащи от очите на децата и техните близки?.

"Тук, с работата ми с учениците със специални образователни потребности се чувствам много по-полезна и значима. От децата се уча да се радвам на малките неща в живота. От тях и близките им се учим да водим човешки разговори, да ги обичаме и не държим на материалното", споделя старши ресурсен учител Георгиева. За да бъде полезна на своите възпитаници, за да развива техните специфични физически умения, тя завършва Националната спортна академия. Така става полезна на децата. Това не е единствената диплома за висше образование на Марияна. Първо завършва българска филология, после психология, има две професионални квалификации.

На 15-и и 16-и юни нейните възпитаници ще участват в националното състезание по боче в Плевен. Миналата година бургазлийчетата бяха първи. Марияна Георгиева е първият лицензиран треньор в България по играта боче, гордеят се от средно училище "Св. св. Кирил и Методий" - Бургас.

Галерия