Златните години на джаза е най-новият проект на Марина Господинова

Златните години на джаза е най-новият проект на Марина Господинова

23-ти август е денят, в който Бургас ще има възможността да се наслади на вълнуващата синергия на две сами по себе си безкрайно различни, но ценни изкуства: музиката и кулинарията. Специалната вечер е част от концепцията на гранд хотел и СПА "Приморец" - "Let's Get PRIM" и носи името "Златните години на джаза". Проектът е дело на една от най-добрите поп и джаз певици у нас - Марина Господинова. В изпълнението на своеобразния трибют на най-великите джаз изпълнители на всички времена - Ела Фицджералд, Луис Армстронг, Франк Синатра, Били Холидей, Тони Бенет, Нина Симон, Нат Кинг Кол, Ета Джеймс, Рей Чарлз, ще и помагат Милен Кукошаров – пиано; Димитър Карамфилов – контрабас; Атанас Попов – барабани. Проектът е със специалното участие на Михаил Йосифов – тромпет.

Марина Господинова има специфичен, богат глас и харизма, който носят палитра от емоции, изисканост и лукс на слушателите. Дипломира се в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност "Поп и джаз пеене". "За мен, средата е много важна за изграждане на вкус и отношение към музиката", споделя тя. "При мен, точните хора и обстоятелства се случиха още в Консерваторията. Попаднах във вълнуващия, различен свят на джаза, сред хора със сходни интереси и влечения като моите. Заобиколена бях с много талантливи колеги, които и днес се занимават с джаз в различни формации", разказва Марина.

От 2010 годдина Марина Господинова е преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

- Какво е усещането да работите със студенти?

- Когато започнах да работя със студенти, не знаех какво да очаквам. Оказа се, че това е прекрасен, много хубав процес. Музиката е живо изкуство – а не суха материя. Затова и всяко занятие е различно и много зареждащо. Процесът е двустранен – не само преподавам, но и постоянно научавам нови неща за себе си – стремейки се да обясня нещо, първо се обръщам към себе си. Те са ми големи учител и ме зареждат с прекрасна енергия.

- Работите над различни музикални проекти...

- Това е потребност, обвързана с дълъг мисловен процес. „Обмислям как да направя нещата максимално добре, така че да предам мултиплициарни емоции и удоволствие на тези, които ще дойдат да ме чуят и видят. За мен е важно, какво ще им дам с музиката. Това е дълъг мисловен процес и за мен, и за публиката. Важи за всеки артист – нужни са много месеци прецизно обмисляне, за да намериш точния и най-подходящ във всеки един смисъл облик за проекта си.

С мое участие или по моя инициатива се случват няколко извънредно любопитни начинания, сред които "Джазът пее на български", който включва популярни джазови пиеси, адаптирани от голямата българска поетеса Мария Донева, в изпълнение на пианиста и диригент на Биг бенда на БНР - Антони Дончев, тромпетиста Венцислав Благоев и моя милост. Участвам и в един уникален за България по своята същност арт проект: "Jazz 'n' Groove Tales", който комбинира класически джаз, боса нова композиции и парчета на съвременни автори с пиано, контрабас и бийтбокс.

"Златните години на джаза" са най-новият ми проект, който до момента съм представяла в клубна атмосфера и на фестивал. Той е точното музикално "място", на което хората, които до момента не са се осмелявали да слушат тази музика да я чуят и открият. Проектът е чудесен джаз "старт". Очаквам много и силно положителни емоции от вечерта на 23-ти август, когато лятната градина на гранд хотел и СПА "Приморец" ще потъне в най-добрите джаз парчета на всички времена. За първи път, този чисто музикален проект ще бъде представен в комбинация с друго изкуства: това на кулинарията. Сигурна съм, че сетивата ми ще бъдат изключително доволни – от една прекрасна вечер, изпълнена с елегантни усмихнати хора,  събрали се за да се насладят на един вълнуващ музикално-кулинарен спектакъл. Комбинацията на изкуствата означава уникално изживяване, за всички гости на вечерта – и за нас, изпълнителите.

- Какво е за Вас джаза?

- Той е толкова жив и динамичен, че с него, няма как да изпаднеш в рутина. Всеки път, усещането на изпълнението на дадена песен е все едно преминаваш през нея за първи път. Основна за тази музика е импровизацията. Джазът ни държи много живи, защото импровизирайки, ти си вид композитор, който излиза и твори, върху едни и същи мелодии, които не остаряват. Докоснеш ли се до тази музика, независимо дали като музикант или слушател, изпитваш нужда да живееш с нея. Джазът изпълва целият ми живот. Той е и моето хоби. Като музикант, нямам работно време, длъжна съм да се развивам, да работя върху себе си – а това е самотна, включително силна мисловна дейност. Понякога, изморява. Тогава, е ред за вдъхновение, което човек може да почерпи отвсякъде – примерно, чувайки колега да твори. Усещането е, все едно се влюбваш за първи път! Много е хубаво! Благодарна съм. В последните години, младите хора в България търсят джаза. Той се появява на все повече места. Изключително важна е подкрепата за него – както за всяко изкуство. За да го има – и да имат възможност хората, навсякъде, да се докоснат до него – като музика, която не се излъчва масово по медиите. Нека хората чуят, за да имат избор, какво да слушат. Това е важното!

Кулинарната страна на събитието включва специално меню в три степени, създадено специално за вечерта от шеф Ивелин Кръстев – майстор-готвачът начело на Средиземноморски ресторант "Салини" на гранд хотел и СПА "Приморец". Цена на куверт: 69.00 лева на човек.

За повече информация и закупуване на куверти: +359 877 850 001 | concierge@hotelprimoretz.bg.