Марио Николов празнува тази година 60-тия си рожден ден и 40 години творческа дейност. Снимка Архив Черноморие-бг

Марио Николов празнува тази година 60-тия си рожден ден и 40 години творческа дейност. Снимка Архив Черноморие-бг

Оперният певец и режисьор Марио Николов е 12-тият носител на приза на името на маестро Емил Чакъров. Отличието се връчва от 2011 година и негов първи носител стана цигуларят Минчо Минчев. Наградата по традиция се връчва на закриването на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров", които се организират от Държавна опера Бургас с подкрепата на Община Бургас.

Тази година финалът на празниците ще сложи концерт-спектакъл по режисура на Марио Николов - "Любов, шампанско и кан-кан". Той ще бъде представен на 4-ти септември, понеделник, от 20.00 часа на сцената на Летния театър в Бургас. Концертът отбелязва 60-годишнината, както и 40-годишната творческа дейност на тенора и режисьор 

Пищната сценична продукция "Любов, шампанско и кан-кан", която включва популярни произведения от оперетата и мюзикъла, ще зареди Летния театър с красива музика и изпълнители, в съчетание с вихрен балет и празнично настроение. Впечатляващият концерт спектакъл, сътворен от Марио Николов, солистите, оркестъра, хора и балета на Бургаската опера, ще разгърне пълния си блясък под палката на диригента Страцимир Павлов /гост/, който има впечатляващ опит зад пулта в подобен вид програми. Страцимир Павлов е известен диригент, композитор, аранжор и инструменталист.

В атрактивния концерт спектакъл "Любов, шампанско и кан-кан" на 4-ти септември богатството на своите тембри и емоционално сценично присъствие в подбраната с вкус, усет и мащабна творческа мисъл музикална програма от сценариста и режисьор Марио Николов, носител на наградата "Емил Чакъров" за 2023 г., ще представят великолепните солисти на Държавна опера – Бургас, музикантите от оркестъра и артистичните състави на хора и балета. Във впечатляващата програма ще участват: сопраните Людмила Михайлова, Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова и Шмилена Султанова, мецосопраното Йоана Кадийска, тенорите Андрея Мирчев, Марио Николов – гост, и Яни Николов, баритоните Бранимир Недков и Йордан Христозов, басите Делян Славов и Диман Панчев. Концертмайстор на оркестъра е Ваня Златева, диригент на хора – Александър Чепанов, хореографията на балета е на Марина Змеева-Маркова.