Срещата на Мария Габриел в Бургас съвпадна с рождения й ден. Снимки Лина Главинова

Срещата на Мария Габриел в Бургас съвпадна с рождения й ден. Снимки Лина Главинова

Изминахме дълъг път през последните две години. Преди аз да поема ресора темата за фалшивите новини не стоеше на дневен ред. Лично аз предпочитам термина дезинформация. Трябва обаче да отбележим, че не всички незаконни новини са фалшиви. Трябва да прокараме внимателно червената линия, защото е важно да запазим две неща - свободата на словото и правото на достъп до информация. Това каза комисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел на форум организиран от ГЕРБ в Бургас. Темата на срещата бе: "Фалшивите новини и ценностите на цифровото общество". Тя събра депутати, общински съветници, представители на местната власт, на университетите, на учебни заведения и други, които имат отношение към цифровизацията и фалшивите новини. В залата на експозиционен център "Флора" бяха и кметовете на общините Царево и Средец - Георги Лапчев и Иван Жабов.

"Като еврокомисар Мария Габриел прокара платените стажове за студенти, промени се цената на разговорите в роуминг, създаде програмата "Цифрова Европа", чийто бюджет е 9,2 млрд. евро", каза в началото на форума Ивелина Василева - народен представител и кандидат за евродепутат.

"Споделяме механично шест от всеки десет новини, които получаваме, заради заглавието. Колкото сме по-информирани, толково по-лесно можем да се борим с фалшивите новини", каза кметът на Бургас Димитър Николов. Той призна, че е станал жертва на фалшива новина.

Еврокомисарят поздрави бургаския кмет да последната награда, която градът получи. Бургас бе обявен за най-бързо развиващият се технологичен град в страната. "Цифровизацията променя начина, по който работим, по който живеем, по който учим. Необходимо е Европа да има по-различен подход, защото изоставаме спрямо Китай в това отношение. Инвестирайки трябва да покажем, че можем да сме лидер в тази сфера", каза Мария Габриел, която е и водач на листата на ГЕРБ за предстоящите евроизбори.

Форумът в Бургас съвпадна с рождения й ден. От кмета на Бургас Габриел получи снимка на морска тематика на любителя фотограф - Тодор Динев. С подаръци й изненадаха и бургаските депутите.

Галерия