Мария Илиева ще излезе на сцената с едни от най-добрите музиканти у нас

Мария Илиева ще излезе на сцената с едни от най-добрите музиканти у нас

Мария Илиева е родена на 1-ви декември 1977 година във Велико Търново в семейство на класически музиканти. Майка ѝ, Ваня Монева, е диригент на хор "Космически гласове", а баща ѝ, Красимир Илиев, е концертмайстор на Софийски духов оркестър. Мария ходи на уроци по пиано и солфеж от петгодишна възраст. Започва да пее на шестгодишна възраст и развива певческите си умения във формациите на хоровата школа "Петко Стайнов".

След като семейството ѝ се премества да живее в София, Мария завършва Софийска математическа гимназия "Пайсий Хиляндарски", след това УНСС със специалност "Застрахователен бизнес", а няколко години по-късно защитава магистърска степен и по специалността "Международни отношения".

Междувременно певицата става вокал на групата "Високо", където прави първите си крачки на клубна сцена. 2001 година слага началото на самостоятелната кариера на Мария Илиева. Големият успех на Мария идва след пробива ѝ с песента "Лунен сън", следва "Нищо" - хитовете изстрелват певицата на върха на класациите и ѝ носят престижни награди, както и висока оценка на публика и критика. Албумът е определен като "Феномен за българската поп музика".

Сега Мария Илиева тръгва на национална турне "Най-доброто от Мария Илиева". Концертът й в Бургас, който е част от турнето, е на 14-ти юли в Летния театър. Билети се продават на каса "Часовника" и в мрежата на Eventim.

 

- Включвате и Бургас в националното си турне "Всичко - най-доброто от Мария Илиева". С какво ще бъде по-различен концертът Ви в морския град?

- Не мога да пропусна града, в който съм имала едни от най-прекрасните ми концерти досега! Много обичам Бургас и там са някои от най-верните ми фенове, нямам търпение да се срещнем на 14-ти юли. Това, което най-много отличава концертите в рамките на едно турне, е публиката. Вярвам, че в Бургас заедно ще направим нещо наистина специално и запомнящо се!

- Специален гост по време на участието Ви ще бъде бургазлията Стефан Илчев. Какво Ви провокира да го поканите да пее заедно с Вас?

- На първо място огромният му талант! Познавам Стефан отдавна, но по време на "Като две капки вода" имах възможност действително да го опозная. Той е прекрасен артист и прекрасна личност, с уникално чувство за хумор. За мен беше удоволствие и да общувам с него, и да се наслаждавам на таланта му на сцената. Той имитира феноменално моя песен по време на предаването и поканата да участва в турнето ми дойде съвсем спонтанно и естествено. Благодарна съм му, че се съгласи, и нямам търпение в Бургас да излезем за пръв път заедно на сцена!

- За първи път един Ваш почитател ще има шанса да се качи на сцената и Вие да му посветите песен. Как ще бъде избран късметлията?

- Това е нещо, което никога досега не съм правила. Само мога да си представя вълнението, което бих изпитала, ако любимият ми артист ме покани на сцената до него, затова реших да подаря това изживяване на някои от моите фенове. Всеки, който има билет за концертите от турнето ми, може да публикува снимка с него в социалните мрежи, като единственото условие е да тагне моите официални профили, за да мога да открия снимката. На случаен принцип ще избера един, когото ще поканя на сцената до мен и ще му посветя любимата му моя песен.

- Освен емблематичните Ви песни, като  "Лунен сън", "Нищо", "Alright", "Сама", "Крадена любов", "Чуваш ли ме", какво още да очакват Вашите почитатели?

- Турнето "Всичко - най-доброто от Мария Илиева" представя едноименния ми албум, събрал най-големите хитове от началото на кариерата ми до днес. В допълнение към класическите ми хитове, публиката ще може да чуе и най-новите и ярки такива, като "Нека вали", "Всичко", "Mi Amor" и "Видимо доволни".

- На сцената зад Вас ще има осем музиканти. Това обещава грандиозен музикален спектакъл. Разкажете нещо любопитно от репетиционната? Какво можем да очакваме? 

- Щастлива съм, че до мен ще бъдат някои от най-добрите музиканти на България - Георги Янев, който е и музикален директор на турнето (китара), Мартин Ташев (тромпет), Милен Кукошаров (пиано), Васил Вутев (барабани), Евден Димитров (бас китара), Волен Милчев (беквокали и синтезатор), Владислав Мичев (тромбон и синтезатор), Пламен Денчев (синтезатор и беквокали). Въпреки че тези музиканти са събрани заедно за пръв път, репетициите вървят страхотно. В репетиционната има много талант и много мисъл. Всеки дава максимума от себе си и съм сигурна, че това, което хората ще видят, е най-доброто от Мария Илиева.