Съвсем естествено премиерата на книгата бе в Бургас. Снимки Черноморие-Бг

Съвсем естествено премиерата на книгата бе в Бургас. Снимки Черноморие-Бг

Мария Касимова-Моасе написа историята на своя род в къщата на семейството й на испанския остров Менорка. "Затворих се в една стая и в продължение на три месеца писах. Бях пръснала снимките на моите роднини, за да ги гледам", сподели авторката. Последната й книга носи заглавието "Балканска рапсодия" и в нея са вплетени нишките на съдбите на нейните предци. Част от действието на романа се развива в Бургас - родният град на нейния баща - актьора Хиндо Касимов и града, в който тя е прекарала детските си години.

"Докато пишех книгата, слушах джаз. Когато обаче трябваше да започна да пиша за Истанбул, тази музика не ми звучеше добре. И в този момент се сетих за един летен ден на терасата на къщата на баба и дядо в Бургас. Дядо седеше, а до него беше негов роднина, който пееше много хубаво на турски. Изведнъж картината ми се появи пред очите и започнах да си спомням случилото се, името на този мой роднина - Дюндар Балкан. Тогава си мислех, че той просто така си пее за удоволствие. Но когато написах името му в музикалния канал, разбрах, че е много известен изпълнител. След това си спомних и имената на децата му и потърсих сина му в социалната мрежа. Така се открихме с тези мои роднини, които мислих, че съм загубила завинаги", разказа Мария Касимова-Моасе на премиерата на "Балканска рапсодия" пред публиката в книжарница "Хеликон". Голяма част от дошлите на първото представяне на книгата, след нейното излизане от печат, бяха близки и роднини на авторката.

"Тази книга ми донесе щастието да открия тези мои роднини. Това не е документален роман за моя род. Това е история, която разказва, колко е хубаво да обичаш. В нея става дума за любов", призна Мария Касимова-Моасе.

След бургаската премиера на книгата, "Балканска рапсодия" ще има още срещи с читатели. А в средата на октомври книгата отново ще бъде представена в Бургас, този път в рамките на второто издание на "Порт Прим Арт Фест".

Галерия