Мария Касимова - Моасе вече работи по новия си проект. Снимки Лина Главинова

Мария Касимова - Моасе вече работи по новия си проект. Снимки Лина Главинова

На някои срещи не им е писано да се случат. За други трябва да почакаш, за да видят бял свят. От вторите е и срещата с Мария Касимова - Моасе. Чакане, което си е заслужавало. В това се убедиха дошлите на представянето на книгата й - "Близки срещи със смесени чувства". Ранният следобед събра близки и приятели на авторката в залата на гранд хотел и СПА "Приморец". Сред публиката имаше и такива, които за първи път се докосваха до написаното от Мария Касимова - Моасе. "35 години ми отне да напиша книгата. Трудно се осмелих да го направя", признава журналистката и очертава границата, която дели онова рутинно, жирналистическо писане от текстовете, вдъхновени от лични истории, споделени преживявания, които се превръщат в разказ или вълшебно пътуване между редовете на дългото повествование. На такова пътешествие повежда Мария Касимова своите читатели.

"Близки срещи със смесени чувства" събира авторските й текстове, в които има биографични моменти и лично преживяни раздели, влюбвания, срещи, емоции. Авторката е добавила бележки под линия, с които разказва случилото се от написването на текста до включването му в книгата.

Предговорът към нея е на Георги Тошев. "Този увод е най-трудното нещо, което съм писал, защото познавам Мария от години", призна Тошев. Журналистиката е професията, която двамата с Мария Касимова - Моасе изповядват и която е едно от пъзелчетата на приятелските им отношения. Затова не бе случайно и представянето на книгата в родния град на баща й - актьорът Хиндо Касимов и то в рамките на "Порт Прим Арт Фест", в която активно участва и Георги Тошев.

"Този град ме вика поне веднъж годишно. Това е много скъпо за мен място. Когато и да дойда, откъдето и да мина, пътят ми винаги ме повежда покрай фурната на баба ми Мария", сподели Масия Касимова - Моасе. Тя призна, че книгата й е лично преживяване, своеобразна терапия. "Всеки поглед в тази зала ми е важен. Надявам се историите, които ще откриете в книгата да ви разкажат нещо лично", допълни авторката. Тя вече работи по новия си  литературен проект, в който Бургас и корените на семейството й ще играят главната роля. В романа й ще оживеят историите на нейните родители, на техните предци, на тяхната вяра и на религията им и на връзката, която е събирала тези хора през годините наречена любов.

Галерия