Мария Кехайова (в средата) представи книгата си с разкази Сафрид сопрано: Магическият портал. Снимки Татяна Байкушева

Мария Кехайова (в средата) представи книгата си с разкази Сафрид сопрано: Магическият портал. Снимки Татяна Байкушева

Бургаската журналитска Мария Кехайова преведе дошлите на премиерата на новата й книга през магическия портал. Залата на Регионална библиотека "Пейо Яворов" се оказа тясна, за да събере всички, които искаха да станат част от премиерата на "Сафрид сопрано: Магическият портал".

"Нямам самочувствие, че съм писател. Цял живот съм писала журналистика. Репортажи. Започнах да пиша и книга за близките ми срещи с политици - с президента Жельо Желев, със Симеон Сакскобургготски, с Димитър Владимиров, със Соломон Паси... Но я оставих за малко и така се появи настоящата книга", сподели Мария Кехайова. За нея тя е провокирана от разказ на Георги Бърдаров. "Всеки иска да се пречисти и да се почувства добре. Прочетох разказа на Бърдаров. За една седмица седнах и написах разказите за Вършило. Най-трудно ми беше да пиша за село Кирово, той като преди това за него е писал Недялко Йорданов. Зад табелата Кирово стоят невероятни неща", допълни авторът на "Сафрид сопрано: Магическият портал". Мария Кехайова призна, че е има нужда от тази магия. "Преживях я. Ще се радвам, ако тези текстове ви завладеят", каза още тя. В книгата й има и много лични истории, разказани от нейния дядо, чиито корени са от Вършило.

С нескрит интерес и затаен дъх гостите чуха и два от текстовете, включени в книгата, която е издадена от "Либра скорп". В ролята на водещ на литературната вечер "влезе" журналистът Веселин Пренеров. А да поздравят Мария Кехайова и да получат автограф дойдоха старши комисар Емил Павлов - директор на Областна дирекция на МВР в Бургас заедно с PR на дирекцията Цветелина Рандева, окръжният прокурор Георги Чинев, председателят на ОбС - Михаил Хаджиянев, общинските съветници Живко Табаков, Димо Грудев, Красимир Калудов, проф. Севдалина Турманова, която е и зам.-ректор на университет "Проф. д-р Асен Златаров", Евелина Михалева, почетният консул на Република Австрия в Бургас Радостина Иванова, близки приятели и съученици на автора. На премиерата бяха и голяма част от бургаските журналисти, част от които са работили с Мария Кехайова по времето, когато тя бе главен редактор на регионалното издание на вестник "Труд" до неговото закриване през 2019 година.

Текст от книгата с разкази прочете и Диана Саватева - зам.-кмет по култура в Община Бургас, която обаче се познава с Мария Кехайова още от основното училище, а след това години са били част от журналистическата гилдия в града. В представянето участва и журналистът и писател Диана Фъртунова, която направи връзката със Странджа и текстовете на автора.

Да поздравят колегата си дойдоха и Катя Касабова, Катя Иванова - сега PR на "Агенция Митници" - Бургас, Христо Узунов - сега PR на НАП - Бургас, Весела Йорданова - сега шеф на пресцентъра на Община Бургас и много други.

Премиерата завърши с обща снимка за спомен на Мария Кехайова и представителита на журналистическата гилдия в Бургас, след което се изви опашка за автограф от автора!

Галерия