Мария Лалева е сценарист и продуцент на филма Дамасцена. Снимка Жената днес

Мария Лалева е сценарист и продуцент на филма Дамасцена. Снимка Жената днес

Мария Лалева ще представи дългоочаквания си роман "Живот в скалите" на 17-ти октомври в Бургас. Литературната среща ще се състои в гранд хотел и СПА "Приморец". В нея участие ще вземат и актьорите от драматичен театър "Адриана Будевска" Валери Еличов и Ива Трифонова. Валери Еличов участва във филма "Дамасцена", на който Мария Лалева е продуцент и сценарист.

"Живот в скалите" е уникален за нашите географски ширини роман. Още преди излизането си от печат – което предстои на 8 октомври – книгата предизвика истински фурор в социалната мрежа. Цитати от нея се споделят от хиляди хора, а предварителните поръчки за четивото са внушителна цифра. Това е първият роман за Мария Лалева, позната до момента на публиката с поетичния си талант. Зад гърба си тя има две стихосбирки "Личен архив" (2014 г.) и "Не съм ви ближна" (2016 г.).

Действието на "Живот в скалите" се развива в Созопол. В морския град пристигат неизлечимо болната Марина и нейният син Павел. Там, те срещат Михаил - популярен актьор и настоящ любител на високоградусните напитки, Демир – благ и мъдър старец, Луиза - импулсивна и борбена арменка и баба Настасия - македонката ясновидка и гадателка. Надвисналата смърт повлиява всички герои, част от историята. Когато майката си отива, Павел се превръща в център на света за четиримата самотници от скалите на древния град.

Това е роман-притча, за важните избори, които предопределят и преобръщат съдбите. Книгата размисля и осмисля читателя, карайки го неусетно да се вгледа все по-дълбоко, навътре в себе си. Думите, на Мария Лалева, изградили това четиво са ярки, живи и силни. Всяка от тях тежи на мястото си, здраво хванала другите около себе си, за да покаже експлицитно десетки житейски истини, намерили мястото си като съвременни афоризми и споделяни отново и отново от жадните читатели.

След излизането си по книжарниците на 8-ми октомври, "Живот в скалите" и Мария Лалева тръгват на турне. Освен в Бургас, книгата ще има свои премиери и в столицата, Пловдив, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Казанлък, Варна.

Премиерата на "Живот в скалите" е част от инициатива "Приморец чете" на 5-звездния хотел.