Премиерата на новата поетична книга на Мариана Праматарова е на 13-ти август. Снимка Личен Архив

Премиерата на новата поетична книга на Мариана Праматарова е на 13-ти август. Снимка Личен Архив

Мариана Праматарова ще представи новата си книга в рамките на фестивала "С книга на плажа". Премиерата е на 13-ти август от 17,30 часа в зала № 4 на експо център "Флора".

Стихосбирката, която е озаглавена "Думите" /LE PAROLE, включва избрани стихотворения, преведени на италиански, френски, испански, немски и английски. Заглавието е на италиански по едноименното стихотворение "Думите". В книгата са включени преводи на Нели Казакова на италиански език, на Елена Велчева и Добрина Маринова на френски език, на Петя Кирилова на испански език, на Иван Кехлибарев на немски език и на Елиза Борисова на английски език.

Художник на кориците е бургаският художник Николай Николов - Мазаров (Пикасото). В събитието ще се включат и оперната артистка Людмила Михайлова - сопран и Милена Коларова - пиано.

Мариана Праматарова е доктор по културно-историческо наследство. Това е нейната 15 книга. Първата й поетична книга "Магьосница" се появява преди 30 години. Втората й поетична книга е "В паяжината", а през 2012 г. издава "Митологично и не съвсем".

Нейни стихотворения са публикувани в сборници, алманаси, литературни вестници, списания и интернет сайтове у нас и в чужбина. Носител е на награди от престижни литературни конкурси като Националния конкурс за поезия "Любовта е пиянство - пиянство от любов", Международния поетичен конкурс "Белоцветните вишни" и др.

По нейни стихотворения са създадени песни от композиторите Андрей Дреников, Яким Якимов, Людмила Михайлова, Маргарита Михайлова, Огняна Георгиева, рок група "Амазонките" и др. Песни по нейни стихотворения са звучали на финал на Националния конкурс за популярна песен "Бургас и морето" и  два пъти на Националния конкурс за детска песен "Сладкопойна чучулига" (1996 и 1997 г.). Автор е и на 2 поетични книги за деца.

С композиторката Маргарита Михайлова имат издадени 2 албума с детски песни на вокални групи "Сребърни звънчета" и "Мики Маус".

Освен поезия, Мариана Праматарова пише белетристика и публицистика. Носител е на първа награда от Националния конкурс за есе "Хубава си, моя горо" и има наградени и публикувани разкази в Националния конкурс за разказ "Йордан Йовков" през 1997 и 1998 г.

 Работила е като телевизионен журналист. Живее и работи в Бургас.