Мартина Апостолова и Деян Донков в кадър от филма φ1.618

Мартина Апостолова и Деян Донков в кадър от филма φ1.618

Актрисата Мартина Апостолова, която влиза в ролята на мъдрата и смела Гаргара, ще бъде специален гост на филмовата премиера на "φ1.618" в Бургас. Тя ще придружи режисьора Тео Ушев на бургаската премиерага на 27-ми ноември от 18.00 часа в Културен дом на НХК. Публиката в залата ще има възможност да задава своите въпроси и да научи любопитни истории от снимките на първия пълнометражен филм на уважавания аниматор.

Фентъзи лентата е вдъхновена от романа "Пумпал" на Владислав Тодоров, чиято история пренася зрителите в мистериозния свят на биотитаните.

"φ1.618" е копродукция на България и Канада, а от българска страна единият продуцент е самият автор на "Пумпал" и "Дзифт" - Владислав Тодоров, който се заема да напише филмов сценарий по собствената си книга. Другият продуцент е Орлин Руевски. Актьорският каст е впечатляващ - Мартина Апостолова прави поредната си забележителна роля. Деян Донков партнира великолепно и доизгражда образа си ловко и интелигентно. Ирмена Чичикова влиза в ролята на "спящата красавица", нежна и "почти" жива. Във филма се снимат още - Васил Дуев, Владимир Люцканов, Герасим Георгиев - Геро и Китодар Тодоров. В епизодите учасват и Георги Лозанов, певицата Сашка Васева и ексцентричния талант Иво Димчев. Дизайна на костюмите е дело на Велика Прахова.

Смелата антиутопия на Ушев светкавично грабва вниманието с майсторската си визия. В игралните кадри са имплементирани впечатляващи анимационни фрагменти, запазена марка на автора.

Филмът се превърна в истинско вдъхновение за кинолюбители и критици и до момента е селектиран за програмата на Festival du nouveau cinema FNC - кинофорум Монреал, Канада и Black Night Film Festival в Талин, Естония.

Дългоочакваният дебют в игралното кино на Ушев потапя зрителите в мистериозния свят на биотитаните - микронация от безсмъртни, асексуални, биологически съвършени хора. Застрашени от нарастващата токсичност на своята планета Земя, те се готвят да я напуснат завинаги, подготвяйки за мисията космическия кораб Пумпал. В тази смущаваща реалност главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат хода на историята. Те ще минат през различни изпитания в постоянна надпревара с времето и под знака на нестихваща битка между любовта и злото, човешкото и античовешкото. Заглавието на филма препраща към златното сечение: ирационално число, отбелязвано с гръцката буква Ф, чиято стойност е приблизително равна на 1,618.

Част от снимките бяха реализирани на Пантеона в Морската градина на Бургас, на бургаските солници и в замъка в Равадиново през лятото на 2020 година.

Билетите за бургаската премиера вече се продават на каса НХК. Цената е 14 лева, а за ученици, студенти и пенсионери - 11 лева.

Галерия