Нейно Превъзходителство г-жа Джузепина Дзара, посланик на Италия у нас (в средата) бе на посещение във Варна. Снимки Община Варна

Нейно Превъзходителство г-жа Джузепина Дзара, посланик на Италия у нас (в средата) бе на посещение във Варна. Снимки Община Варна

Кметът на Варна Иван Портних се срещна днес с Нейно Превъзходителство г-жа Джузепина Дзара, посланик на Италия у нас. Това е второ посещение на дипломата в морския град. На разговорите присъстваха Антонио Таркуиньо - почетен консул на Италия, Мария Маца – директор на Италианския културен институт в София, и Димитър Стойнов, съветник по културната дейност към почетното консулство. Тема на разговора бе мащабният културен проект, който съчетава различни събития – изложби и концерти, и се реализира по инициатива на посолството в Италия, почетното консулство и Италианския културен институт. 

Проектът започва със Седмица на италианската култура, която се открива днес в Балчик  и продължава до края на годината с различни събития, сред които – изложба под надслов „Светът на операта в картини“ в артгалерия Ларго във Варна. През декември са предвидени и коледни оперни гала концерти във Варна с участиенто на Оркестъра за солисти на държавната опера и солисти от театър „Мария Канилия“ в Сулмона. 

Този проект ще даде възможност за задълбочаване на културните връзки между България и Италия, в частност и Варна, а и е една прекрасна възможност за обмяна на опит между професионалисти, каза кметът Иван Портних. Н. Пр. Джузепина Дзара благодари за доброто сътрудничество и реализирането на различни проекти с Варна. 

По време на срещата бе дискутирана и темата за необходимостта от развитието на коридор № 8, който има важно значение за региона.

Галерия