Маските са задължителни в обществения транспорт, но изискването не се спазва. Снимка Архив Черноморие-бг

Маските са задължителни в обществения транспорт, но изискването не се спазва. Снимка Архив Черноморие-бг

Маските стават отново задължителни. Това ще стане факт със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, която ще влезе в сила в полунощ на 23-ти юни. "Маските ще бъдат задължителни в закрити помещения - магазини, търговски центрове, молове, в спортни зали, нощни заведения. На закрито капацитетът на залите не трябва да бъде повече от 50%. Трябва да се спазва и дистанция от 1,5 метра в търговските обекти", каза на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. На стадионите максималният брой зрители в сектор ще бъде 1000 души.

Физическа дистанция трябва да се спазва и на открите места, където има събития. Капацитетът на сцените на открито е до 50% посещаемост.

В момента задължително е носенето на маски в обществения транспорт, в аптеките и лечебните заведения. Глобата за неносене на маска или шал е от 300 до 1000 лева.

"До края на седмицата ще решим дали ще удължим срока на извънредната епидемична обстановка", каза още министър Ананиев. Тя е в сила до 30-ти юни.

ГЕРБ и БСП с глоби от 3 000 лв. заради масови събирания на хора