Броят на учениците по време на изпитите ще бъде редуциран. Снимката е илюстративна

Броят на учениците по време на изпитите ще бъде редуциран. Снимката е илюстративна

Държавните зрелостни изпити на завършващите XII клас ще се проведат на 1-ви и 3-ти юни. Така те се изместват с десет дена. Преди въвеждането на извънредното положение те бяха планирани за 20-ти и 22-ри май.

Изпитите на дванайсетокласниците ще започнат в 09.00 часа и на двете дати. Броят на учениците ще бъде редуциран в класните стаи и максималният им брой ще бъде 10 души. В стаите, където има видеонаблюдение, ще има по един квестор, уточни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Учениците, които искат да се явят на друга матура по желание може да го направят на 2-ри и на 4-ти юни.

Държавните теоретични изпити за придобиване на квалификация ще се проведат на 5-ти юни.

От матурите по български език и литература ще отпаднат произведенията "Железният светилник" на Димитър Талев, "Тютюн" на Димитър Димов и лириката на Никола Вапцаров няма да бъдат включени. В материала ще влязат произведения, които са предавани до 20-та седмица на учебната година преди въвеждането на извънредното положение.

Изпитите за учениците, които сега завършват VII клас ще се проведат на 15-ти юни по български език и литература и на 17-ти юни по математика. Учениците ще бъдат редуцирани в класните стаи, а изпитите ще започнат в 09.00 часа. В теста няма да бъдат включвани въпроси от произведенията "Бай Ганьо" на Алеко Константинов и "По жицата" на Йордан Йовков, които не са били изучавани в класните стаи.

Изпитите ще се проведат при спазване на всички епидемиологични мерки.