Златният медалист Венцислав Сребрев презентира и сервира ястията, приготвени от Фани Киселова и Георги Янчев. Снимки ПГТ

Златният медалист Венцислав Сребрев презентира и сервира ястията, приготвени от Фани Киселова и Георги Янчев. Снимки ПГТ

Медалистите на бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" приготвиха обяд за шампиони. Те поднесоха четиристепенно меню и черешова лимонада на гостите на специалното събите "Обяд за шампиони". То събра членове на настоятелството на гимназията, представители на Община бургас - Йорданка Ананиева - зам.-кмет по образование и Веселина Таралова - началник отдел "Образование", както и Красимира Костова - директор на Националния археологически резерват "Деултум - Дебелт", партньор на училището.

По този начин ръководството на гимназията в лицето на директора Фотинка Въргова и учителите по специалните предмети показаха успехите на своите ученици и спечелите медали от регионалното, и от националните състезания по професии. Бургаската ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" само за броени дни успя да спечели златен, два сребърни медала и шесто място от престижните състезания, които се проведоха в София и Варна.

Първо място и златен медал в категорията "Най-добър млад сервитьор" на състезанието в София спечели Венцислав Сребрев от ХI "е" клас с ръководител Анна Тодорова. От същото състезание другите отличия са - второ място и сребърен медал в категорията "Най-добър млад готвач" за Фани Киселова от ХII "в" клас, с ръководител Ганка Ангелова и второ място и сребърен медал в категорията "Най-добър млад хлебар-сладкар" за Георги Янчев от ХI "д" клас с ръководител Петя Желязкова.

След дълъг период на прекъсване ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" се включи отново и в Националното състезание "Най-добър млад барман", което се проведе във Варна. Бургаската гимназия по туризъм се представи от Яница Руменова -  ХI "е" клас с ръководител д-р Ивайло Минчев. В оспорваната битка между 17 състезатели Яница успя да влезе в ТОП 10 на най-добрите млади бармани на България, и зае шесто място.

Яница Руменова демонстрира как се прави интерпретация на тема "Лимонада" и с нея бяха посрещнати гостите на събитието. На "Обяд за шампиони" Фани Киселкова приготви ястията, с които спечели сребърния медал в София. А Георги Янчев направи един от двата десерта, с които спечели отличието си - еклер от парено тесто. А Венцислав Сребрев презентира и сервира четирите ястия от менюто, след което направи денострация на декантиране на червено вино.

Гостите опитаха две предястия - палачинка със спанак и пачалинка с пипер с мус от крема сирене и сирена, както и пилешко филе със сирена и манго, крамбъл от трохи и стъклен чипс. Основното бе вариация на бургаска странджанка. Присъстващите на събитието се убедиха в професионализна на екипа, който работи в гимназията и на таланта на учениците, които носят медали и се гордеят, че са част от Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас.

Галерия