Директорът на Механото Роза Желева (вляво) получи грамота от името на учениците, дарили кръв. Снимка УМБАЛ - Бургас

Директорът на Механото Роза Желева (вляво) получи грамота от името на учениците, дарили кръв. Снимка УМБАЛ - Бургас

Бургаската Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника бе сред отличените в Световния ден на безвъзмездния кръводарител. Кампанията се организира от БЧК - Бургас и УМБАЛ - Бургас и имаше за цел да отдаде признание на няколко души, които са спасили стотици човешки животи. Осем човека и две институции, които през изминалата година са помогнали за популяризирането на доброволното и безвъзмездно кръводаряване бяха отличени с грамоти. Церемонията по в традиция се проведе в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас, защото именно тук се случва актът на даряването.

"Хората, които бяха наградени с грамоти, винаги са се отзовавали на призивите на работещите в отделението, когато е имало спешна нужда от кръв, и то от специфични кръвни групи. Често се случва да ги викаме да даряват за деца с хематологични заболявания, които всеки месец се нуждаят от кръвопреливане, за да живеят", обясни завеждащият отделението д-р Людмила Желязкова. "Промотирането на безвъзмездното кръводаряване е една от основните задачи на Червения кръст и наш дълг е да благодарим на всички хора, които дават от себе си, за да спасяват други, без да очакват нищо в замяна. Нека всеки здрав човек последва техния пример", призова Десислава Тодорова от БЧК - Бургас.

Една от най-активните дарителки е Христина Иванова, медицинска сестра в Центъра за спешна медицинска помощ. Тя дарява кръв 4 пъти годишно и дори не се възползва от полагаемия двудневен отпуск, а веднага се качва обратно в линейката и пътува по адреси. Бе отличен и Андрей Планински, които е дарил кръв повече от 100 пъти. Петя Архипова и Моника Архипова са майка и дъщеря редовни кръводарителки и след преболедуване от КОВИД са едни от първите, отзовали се на призивите за даряване за реконвалесцентна плазма. Грамоти получиха също Ивайло Георгиев, Костадин Вътев, Дамян Барантиев и Михаил Стойчев. И тримата са приели доброволното и безвъзмездно кръводаряването за своя кауза и хуманен дълг. Защото с едно кръводаряване един човек може да спаси живота минимум на двама души.

Директорите на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, известна още като Механото - Роза Желева и на СУ "Епископ Константин Преславски" - Мартин Илиев, получиха благодарствени грамоти за постоянството, с което организират кръводарителски акции сред абитуриентите.