Hapi1

Hapi1

Мелодията от хапи звучи в Морската градина. Запознайте се с Теодор Славов от Бургас, който свири на... хапи. Това е метален инструмент, който е малко познат у нас и идва от САЩ. Според Тео, както го наричат приятелите му, има само двама души у нас, които могат да свирят на хапи. 

Срещам го съвсем случайно на една от алеите в Морската градина. Казва, че свири на открито за удоволствие. "Винаги минават хора, спират се, заслушват се, спират се и малки деца и това ми действа зареждащо", споделя музикантът.
Хапи е странен на вид инструмент. Прилича на две метални чинии съединени помежду си. На едната страна са изрязани осем очертания на буквата П. Това всъщност са нотите. Колкото по-малък е разрезът, толкова по-висока е нотата. Всяко леко потупване по тях произвежда звука, който е доста мек и приятен за ухото. Хапи е създаден на базата на стар древен инструмент, познат още на индианците - коренното население от Америка, които свирили на неговия първообраз, създаден от дърво. В момента хапи се прави от метал и струва около 500-600 лева.
Тео е самоук, но щом видял инструмента си казал, че трябва да го има и от тогава са неразделни. Има различни по големина хапи, като съответно и звука, който излиза от тях се различава. "Има и вариант, който се казва хенг. Тези инструменти са по-големи, но и по скъпи, около 5000 лева. Звука на хенга е още по-извънземен", разказа Тео. Мелодиите, които пресъздава посредством хапи звучат наистина успокояващо и някак точно извънземно. Той признава, че любовта му към музиката не е от сега. Преди е свирил на барабани, а вече от четири години и на хапи.