Бургаски творци са инициатори за подписване на меморандум за международно културно сътрудничество. Снимка Лина Главинова

Бургаски творци са инициатори за подписване на меморандум за международно културно сътрудничество. Снимка Лина Главинова

Творци от Бургас и македонския град Радовиш подписват меморандум за културно сътрудничество. Начинанието бе инициирано от Бургаската писателска общност и подкрепено от ръководството на Международния литературен фестивал "Караманови срещи на поезията". В 45-то му издание в края на миналата година участие взе известната бургаска поетеса Роза Боянова, а в новата книга на председателя на Съвета на литературния фест Борче Панов - "Глождеща мида" - са включени стихотворения, вдъхновени от Бургас, остров Света Анастасия и морето. С тяхната красота авторът се запозна по време на форума на славянските творци "Свято Слово", който традиционно се провежда през май в Бургас.

Международното сътрудничество, което ще позволи творчеството на бургаски автори да бъде популяризирано извън границите на България, а съвременни творци от чужбина да бъдат представяни у нас, е едно от направленията в тазгодишната работа на Бургаската писателската общност, коментира председателят на Управителния й съвет Росен Друмев.

Особен акцент ще бъде поставен и върху дейността на бургаската преводаческа школа, чиито представители активно участват в литературния живот на града и дават своя принос за неговото популяризиране в международен мащаб, допълни председателят на Творческата комисия към БПО Наталия Недялкова.