Местят филм феста в Кукления театър за сметка на 3 D технологията. Това обаче се оказва пагубно и осуетява провеждането на филм феста там. "Разговарях с управителя на киното Иван Вършев и той ми обясни, че на машините, с които разполагат не могат да бъдат показани филми на лента. А до колкото разбрах, организаторите от "София филм фест" са затруднени да изпратят дигитални копия на филмите, включени в програмата на фестивала. В разговора участва и професор Георги Дюлгеров. При така създалата се ситуация, общината като съорганизатор на фестивала, реши той да се проведе в Кукления театър", каза пред репортер на Chernomorie-bg зам.-кметът по култура в община Бургас Йорданка Ананиева.

 

"София филм фест на брега" се организира от "Арт фест", сдружение "На брега", с финансовата подкрепа на община Бургас и медийното партньорство на Chernomorie-bg. Тазгодишното му издание ще се проведе от Световното 10 до 18 март в Бургас.

Кукления театър се оказва единственото подходящо място за провеждането на фестивала при така създалата се ситуация. Театърът разполага с 176 места, колкото има и киното. Организаторите от "Арт фест" са поели ангажимента да обезпечат технически провеждането на фестивала.

На страницата на "София филм фест на брега" професор Дюлгеров - художествен ръководител, е направил обръщение към бургазлии във връзка със случващото се:

"Мили съграждани, приятели на киното!

 

Деветият "София филм фест на брега" ще се проведе в залата на Кукления театър.

Единственият киносалон в Бургас "Тракия" е ликвидирал 35 мм. кинопрожекционни машини уж заради новата 3 D технология. По този начин управителят на киното Иван Вършев лиши бургазлии от възможността да гледат на лента различното, европейското кино, което осем години подред бе алтернатива на американската киноенвазия.

Независимо от това фестивалът ще се състои в залата на Кукления театър чрез прожекции на филмите на DVD носители. Качеството ще е по-лошо, но все пак филмите ще стигнат до бургазлии, фестивалът ще го има!

Настана време, в което бургаските приятели на киноизкуството, всички ония, с които през осемте предишни издания на фестивала съпреживявахме заедно празника на доброто, различното, истинското кино, трябва да заявят своята гражданска позиция: такъв град като Бургас, град с културни традиции и естетически грамотни граждани има правото на киносалон, в който да се провежда Фестивалът, утвърдил се чрез предишните си осем издания! Бургас има нужда, има право да притежава свое общинско кино, което да е алтернативно на комерсиалните киносалони, загрижени единствено за печалбата - било то кино "Тракия", било киносалоните в бъдещия МОЛ. Ние всички трябва да поискаме настойчиво такъв киносалон от общинското ръководство! Осем години обещания стигат - вече са нужни действия!".

 

 

Още преди година по настояване на кмета Димитър Николов е направено проучване, колко ще струва техническото оборудване на един киносалон. Минималната сума е 276 000 лева. Средствата обаче не са по силите на общината. "На този етап не можем да си позволим да инвестираме толкова пари. Още повече, че никой не може да гарантира възвращаемост", коментира Йорданка Ананиева.

 

 

Възможно е едно общинско кино да бъде изградено на принципа на пулично-частно партньорство. Досега обаче в общината не са получили такова предложение.