Билети се продават на каса Часовника

Билети се продават на каса Часовника

Представлението на лекция 1 за народното творчество на Камен Донев ще бъде преместено от 30-ти ноември за 17-ти декември в спортна зала "Младост", съобщиха организаторите от културна организация "Арт Мелпомена". Жителите на морския град ще могат да видят "Възгледите на един учител за народното творчество". 

Представлението ще се състои при 30% от максималния капацитет на залата и при спазване на изискването за социална дистанция и противоепидемичните мерки. Билетите за спектакъла са пуснати в продажба с топ цена - 25 лева в билетния център "Часовника". Закупените билети за 30-ти ноември ще важат без презаверка за 17-ти декември. 

Авторският спектакъл на Камен Донев е по сценография на Ралица Русева, костюмите са на Паша Нешкова. Музика: Камен Донев, Кирил Добрев, хореография: Ивайло Иванов, аранжименти: Дани Милев.

Народното творчество е творчество, което се създава от народа. Толкоз. То се ражда основно по селата, т.е. извън града. Но и това, което се ражда в града, пак може да се каже, че е народно творчество, защото хората в града обикновено са от селата.

Това се вижда най-добре през почивните дни, когато те отиват в селата, а хората от селата в събота и неделя посещават града, за да продават това, което отглеждат в самите села, и да си закупят от града онова, което съответно в селата липсва. Така нареченият народен творец заучава, помни, изпълнява, но също така той трябва да интерпретира, фантазира и дообогатява основно с любов и от все сърце да предава на своите наследници дообогатеното.

Важното обаче е, че в народното творчество никой не иска да развали направеното,а обратното - да го направи по-хубаво. Просто като боб.

Темата, с която ще се занимаем, е: преоткриването на народното творчество и широкото му прилагане в ежедневието за подобряване здравето, работоспособността, общуването и почивката на хората. Народните песни и танци могат да помогнат за справянето с житейските несгоди, стреса, самотата, скуката, проблеми с двигателно-опорния апарат, умората, негативните емоции, общуването. Както и да се приложи в целия диапазон на работната седмица, двата почивни дни и отделеното време в личен план.

Спектакълът не е подходящ за лица под 14 години.